ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Προς κρατικοποίηση η Monte dei Paschi

Reuters: Προς κρατικοποίηση η Monte dei Paschi

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής ύψους 2 δισ. ευρώ στην Monte dei Paschi di Siena, καθώς οι ελπίδες της τράπεζας για μια διάσωση από ιδιώτες, υπαναχωρούν ύστερα από την απόφαση του Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί.

Το ιταλικό δημόσιο είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 4%, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει μη ασφαλισμένα τραπεζικά ομόλογα της Monte dei Paschi di Siena που έχουν στην κατοχή τους Ιταλοί πολίτες, και να αυξήσει τη συμμετοχή της μέχρι το 40%, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει τα ομόλογα που κρατούνται από σχεδόν 40.000 επενδυτές λιανικής στην ονομαστική τους αξία. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι επενδυτές λιανικής δεν θα υποστούν ζημιές στην διάσωση της τράπεζας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της εκροής καταθέσεων (bank run) που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Η Monte dei Paschi πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα για να αποφύγει την εξυγίανση. Η τράπεζα αναμένεται να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές και η Ρώμη ελπίζει ότι η συμμετοχή 2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το κενό των 2 δισ. ευρώ.

Οι πηγές του Reuters τόνισαν πως το διάταγμα που θα εγκρίνει τη συμφωνία, με βάση την οποία το δημόσιο θα αγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης από τους επενδυτές λιανικής και θα τα μετατρέψει σε μετοχές, μπορεί να προκύψει ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ