ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τα μπλοκάκια - Η μεγάλη ανατροπή από το 2017

Αλαλούμ με τα μπλοκάκια - Η μεγάλη ανατροπή από το 2017

Μπαλάκι μεταξύ υπουργείου Εργασίας και υπουργείου Οικονομικών έχει γίνει το θέμα της έκδοσης των εγκυκλίων για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται και θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και εν γένει των μισθοδοτούμενων με μπλοκάκια.

Το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων που διαθέτουν μπλοκάκι, αλλάζει ριζικά από το νέο έτος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, με τα κακά μαντάτα να αφορούν κυρίως εκείνους που είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία δεδομένου ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Εργασίας ώστε τους πρώτους έξι μήνες του 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές όσων έχουν μπλοκάκι να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015, έως ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016.

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένονται χιλιάδες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, καθώς οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώσουν εισφορές στη βάση ανύπαρκτων εισοδημάτων. Η λογική δε των ιθυνόντων πως στην περίπτωση που εμφανιστούν διαφορές, τα ποσά δε θα επιστρέφονταν αλλά θα συμψηφίζονται, καθιστά ακόμη πιο προβληματική την εισήγηση.

Καθολική σύγχυση

Δεδομένου ότι επικρατεί σύγχυση σε ότι αφορά στην κάλυψη των εισφορών μισθωτών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που εργάζονται παράλληλα με μπλοκάκι, αλλά και σε ότι αφορά στην κάλυψη των ελευθέρων επαγγελματιών, τα μέχρι στιγμή γνωστά δεδομένα είναι τα εξής:

Όσοι είναι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά και έχουν μισθωτή εργασία, (ασφάλιση από έναν εργοδότη για τουλάχιστον 25 ημέρες τον μήνα) και κόβουν μπλοκάκι σε έναν ή δύο ακόμη εργοδότες, τότε από 1/1/2017 θα υπάρξουν και κρατήσεις της τάξης του 12,72%, ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που έχουν για τη μισθωτή τους εργασία.

Όμως, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι κόβουν μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες, τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες με εκείνες των ελεύθερων επαγγελματιών. Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 ευρώ που είναι το μίνιμουμ.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ, ανάλογη, με βάση το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Χαμένοι ή κερδισμένοι, ανάλογα με το εισόδημα και το πλήθος των εργοδοτών είναι όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχουν παράλληλη απασχόληση σαν μισθωτοί ή έχουν και είναι παλιοί ασφαλισμένοι (πριν από το 1993).

Σε αυτήν την κατηγορία διαμορφώνονται δύο ταχύτητες ασφαλισμένων:

Η πρώτη αφορά όσους έχουν μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες, οι οποίοι ευνοούνται ως προς το γράμμα του νόμου, διότι θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 ως μισθωτοί, ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.

Η δεύτερη αφορά ασφαλισμένους που έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 3 εργοδότες και πάνω λογίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα καταβάλουν εισφορές με βάση το εισόδημά τους, ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ