ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: «Μακριά» η μακροπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος

Goldman Sachs: «Μακριά» η μακροπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος

Στο αδιέξοδο των συζητήσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται ανάλυση της Goldman Sachs, υπογραμμίζοντας πως η μακροπρόθεσμη λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «παραμένει μακριά».

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η επενδυτική τράπεζα και στην οποία εστιάζει στις προοπτικές των οικονομικών των μικρότερων χωρών της ζώνης του ευρώ για το 2017, τονίζει πως η ελληνική εμπειρία έχει δείξει πως οι κίνδυνοι που μπορεί να ανακύψουν στα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να προκαλέσουν δευτερογενείς επιδράσεις αρκετά μεγάλες για να επηρεάσουν το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Κάνοντας επισκόπηση της κατάστασης της Ελλάδος η Goldman Sachs αναφέρει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ πάνω στο ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Παρά το σημερινό αδιέξοδο μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, τα οποία περιλαμβάνουν το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων που είχε προσδιοριστεί για το 2017 και μια εξομάλυνση των λήξεων αποπληρωμής , μέτρα που θα πρέπει να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους. Αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, μια πιο μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος παραμένει μακριά», σημειώνεται σχετικά στην ανάλυση.

Την εκτίμηση ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση για τα επόμενα χρόνια και θα φτάσει σε «μεσαίας τάξης μονοψήφια» νούμερα από το 2018 διατυπώνει η Goldman Sachs σε ανάλυση της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμήσεις για τις τράπεζες

Με αφορμή την ανάλυση των στοιχείων του τρίτου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση για τα επόμενα χρόνια και θα φτάσει σε «μεσαίας τάξης μονοψήφια» νούμερα από το 2018.

Στην ίδια βάση αναφέρει πως παρά τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου για τα επόμενα 1-2 χρόνια, η πίεση για τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνει από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση των δανείων καθώς και τη διάβρωση του περιθωρίου κέρδους.

Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγορά (Buy rated) για την Alpha Bank και τοποθετεί την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ. Για την Εθνική δίνει σύσταση Neutral και τιμή στόχο στα 0,20 ευρώ, για την Πειραιώς δίνει σύσταση Neutral και τιμή στόχο στα 0,25 ευρώ και για την Eurobank δίνει σύσταση Neutral και τιμή στόχο στα 0,70 ευρώ.

Τεκμηριώνοντας τη θέση αυτή αναφέρει πως η Alpha Bank έχει ένα προφίλ σχετικά χαμηλότερου κινδύνου έναντι των άλλων τραπεζών και παραμένει η μόνη ελληνική τράπεζα, χωρίς καμία μορφή κρατικής ενίσχυσης και με αναμφισβήτητα ένα καλύτερο από το μέσο όρο ρεκόρ ποιότητας ενεργητικού.

Και για τις τέσσερεις τράπεζες η Goldman Sachs αναφέρει πως περαιτέρω κίνδυνοι για τις προοπτικές τους σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και την ανάκτηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ