ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τους δανειστές–Στήριξη από Μοσκοβισί και πάγο από ESM

Αλαλούμ με τους δανειστές–Στήριξη από Μοσκοβισί και πάγο από ESM
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σύγχυση και αλαλούμ προκαλούν οι εξελίξεις με το ESM και την απόφαση του να προχωρήσει σε προσωρινό πάγωμα της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου Χρέους μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

Από την μία πλευρά, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogoup, σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν συμβαδίζουν με τα συμφωνηθέντα και από τη άλλη πλευρά ο Πιέρ Μοσκοβισί με μια δήλωση στήριξης στην Ελλάδα, αναφέρει ότι για εκείνον οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η εκτίμηση για τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”,παρατηρώντας ότι δεν ήθελε να «αντιτάξει την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την κοινωνική συνοχή που ο ελληνικός λαός περιμένει».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ, Michel Reijns με ανάρτησή του στο Twitter έβαζε φωτιά στο σκηνικό της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι θεσμοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με αυτά που έχουμε συμφωνήσει».

«Ορισμένα κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης κατ’αυτό τον τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή τώρα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».«Περιμένουμε την πλήρη αναφορά των θεσμών τον Ιανουάριο», καταλήγει η ανάρτηση του Reijns.

euro

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από το τον ESM και τον EFSF, κάτι που επισήμως πλέον έχει παγώσει, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Τα δύο ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Επισημαίνεται ότι και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκδηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά του.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Τις εξελίξεις με τον ESM κλήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που εγκρίθηκαν από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.

Προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα όπου εργάζεται με τους άλλους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Η απάντηση της Αθήνας

«Εντός μνημονιακού πλαισίου» χαρακτήρισε τις παροχές που κάνει η κυβέρνηση σε συνταξιούχους και νησιώτες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Eurogroup για το ότι οι παροχές κρίνονται μη συμβατές από τους θεσμούς ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.
«Θα ψηφιστεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία. Εκεί θα εξηγήσουμε ότι είναι εντός μνημονιακού πλαισίου», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί την Πέμπτη στο Βερολίνο όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στην γερμανική πρωτεύουσα. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως δεν έχει οριστεί συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κανονιστεί.

Σε σχέση με τη σημερινή συζήτηση με τους θεσμούς στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως σημειώθηκε αρκετά μεγάλη σύγκληση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και πως οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων είπε πως έγινε ενημέρωσε και δεν διαπιστώθηκαν εκκρεμότητες.

Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων κυβέρνησης και θεσμών περιλαμβάνει την απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και θέματα της ενέργειας.

Κυβερνητικοί Κύκλοι

«”Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα"! Η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Σημειώνουν επίσης ότι «σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός».

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, παραθέτουν ως "υστερόγραφο" το κείμενο της δήλωσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου στα γαλλικά, το οποίο έχει ως εξής: "A mes yeux, les conditions de l'accord de l' Eurogroupe ne sont pas changées par les mesures décidées par le gouvernement de M. Tsipras", a insisté M. Moscovici, observant qu'il ne voulait "pas opposer l'allθgement de la dette indispensable et la cohιsion sociale que le peuple grec attend".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ