ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πληρωμές ΔΕΚΟ με κάρτα μπλοκάρουν το αφορολόγητο

Οι πληρωμές ΔΕΚΟ με κάρτα μπλοκάρουν το αφορολόγητο

«Φρένο» στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να εξαιρέσει από το χτίσιμο του αφορολόγητου συναλλαγές όπως οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, βάζουν οι τράπεζες. Κι αυτό, γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτές τις συναλλαγές από άλλες.

Συγκεκριμένα, το βασικό εμπόδιο που προβάλλουν οι τράπεζες είναι το γεγονός ότι οι λογαριασμοί ενέργειας, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ή ύδρευσης πληρώνονται μέσω καρτών σε πληθώρα εμπορικών σημείων, που δεν είναι το επίσημο εμπορικό δίκτυο της επιχείρησης και συνεπώς δεν μπορούν να διακριθούν σε σχέση με άλλα προϊόντα που εμπορεύεται ένα τέτοιο ευρύ δίκτυο.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", ένας λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ ή της τηλεφωνίας μπορεί να πληρωθεί σε ένα σουπερ μάρκετ με χρέωση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο, η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται για πληρωμή νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι αγορά τροφίμων.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με άλλα εμπορικά δίκτυα που δέχονται τέτοιες πληρωμές, όπως μέχρι πρόσφατα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ή άλλα εμπορικά καταστήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές.

Το πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό με τους νέους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους συνάπτουν συνεργασίες με διάφορα εμπορικά δίκτυα, στον βαθμό που δεν διαθέτουν αυτόνομο δίκτυο όπως πχ. η ΔΕΗ.

Ειδικά όταν κάποιος αγοράζει από το ίδιο κατάστημα και προϊόντα (πχ. laptop, κινητά τηλέφωνα, tablet, αναλώσιμα κα) και πληρώνει με την κάρτα του, τότε, στην απόδειξη δεν αναφέρεται εάν πρόκειται για αγορά προϊόντων ή για πληρωμή υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, οι τράπεζες, έχουν εισηγηθεί να μην περιληφθούν στην υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις δαπάνες που εκπίπτουν για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Για την αποφυγή προβλημάτων έχουν προτείνει να αυξηθεί το ποσοστό βάσει του οποίου "χτίζεται" το αφορολόγητο ώστε να ενταχθούν όλες οι πληρωμές στο χτίσιμό του.

Το αφορολόγητο

Για να έχει κάποιος την έκπτωση φόρου 1900 έως 2100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Το ποσοστό είναι 10% για κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ
15% από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
Και 20% από 30.00,01 και άνω.

Η σχετική υπουργική απόφαση πρέπει να εκδοθεί άμεσα. Από τις αρχές του επόμενου χρόνου οι τράπεζες πρέπει να στέλνουν κάθε μήνα τις συναλλαγές που κάποιος κάνει μέσω πιστωτικής κάρτας ή e-banking στο Taxis και οι συναλλαγές θα εγγράφονται αυτόματα. Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με τη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ