ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδεια πορτοφόλια, φτωχά Χριστούγεννα

Άδεια πορτοφόλια, φτωχά Χριστούγεννα

Από τα πλέον λιτά Χριστούγεννα των τελευταίων ετών αναμένεται να περάσουν φέτος οι Έλληνες. Οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί από φόρους δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές για αγορές και όταν αυτές γίνονται, περιορίζονται σε χαμηλής αξίας αγορές, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στα πορτοφόλια τους.

Απόδειξη ότι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που ήταν ανοιχτά και χθες Κυριακή εφαρμόζοντας το εορταστικό ωράριο, ήταν αναιμική. Μάλιστα σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ), η πτώση του τζίρου τους αναμένεται για τον Δεκέμβριο να φτάσει το 2,5% σε σχέση με πέρσι.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο που βλέπει ακόμα μία φορά άδεια ταμεία. Έτσι, την βδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένουν μικρή αύξηση των πωλήσεων, αλλά για το σύνολο του Δεκεμβρίου το ταμείο θα είναι μείον όπως λένε.

Για όσους καταναλωτές θέλουν να κάνουν τις αγορές τους τα εμπορικά καταστήματα εφαρμόζουν εορταστικό ωράριο. Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως και 9 το βράδυ. Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Εξάλλου, το φτωχότερο χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό των Ελλήνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας της Deloitte, σύμφωνα με την οποία φέτος οι Έλληνες σκοπεύουν να ξοδέψουν κατά 4,2% λιγότερα χρήματα (438 ευρώ) για τις εορταστικές τους αγορές, σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για το 2015. Από τα χρήματα αυτά οι Έλληνες αναμένεται να ξοδέψουν 156 ευρώ για φαγητό, 128 ευρώ για δώρα, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές.

Παρόλα αυτά, ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015 θα είναι και το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι για 6 έως 8 άτομα αναμένεται ότι θα κοστίσει 150,96 ευρώ, έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Αυτό οφείλεται σε αυξήσεις τιμών στα γλυκά και στα κρέατα, ενώ η αύξηση στον ΦΠΑ από 23% σε 24% έφερε αύξηση και στα τυποποιημένα είδη σουπερμάρκετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ