ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν σε ΔΝΤ: «Τις διαφορές μας να τις συζητούμε μεταξύ μας»

Κομισιόν σε ΔΝΤ: «Τις διαφορές μας να τις συζητούμε μεταξύ μας»

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ζώνης του ευρώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την «επανεμφάνιση» του διδύμου Πόουλ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ και την επιμονή του ΔΝΤ σε μείωση του αφορολογήτου και περικοπές συντάξεων.

Το δίδυμο Τόμσεν – Ομπστφελντ επέμεινε εκ νέου χθες στην αναγκαιότητα νέας μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% ή στο 3,5% του ΑΕΠ και τροφοδότησε την αντιπαράθεση και με τον Κοινοτικό Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας υπέρ των ελληνικών θέσεων και της κυβερνητικής άρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με νέα ανάρτηση τους στο blog του ΔΝΤ και απαντώντας σε «ερωτήματα αναγνωστών» όπως έγραψαν, επιμένουν ότι η ενδεδειγμένη συνταγή είναι η νέα μείωση του αφορολογήτου και η νέα μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Κατά την άποψή τους, και τα δύο παραμένουν πολύ υψηλά.

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ έρχονται να προσθέσουν βάρος στο ήδη προβληματικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το γόρδιο δεσμό της επαναφοράς σε ισχύ των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος», ανέφερε στο CNN Greece πηγή της ευρωζώνης μη κρύβοντας τη δυσαρέσκεια τους για το ότι το Ταμείο ανοίγει δημόσιο διάλογο με την ΕΕ μέσω blog.

Εξάλλου, την ορθότητα των θέσεων και των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα έναντι της κριτικής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρντ εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Κληθείσα να σχολιάσει το νέο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, η Μπράιτχαρντ ανέφερε: «Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών έχει ήδη μεταφερθεί στην Ντέλια Βελκουλέσκου η ενόχληση για το γεγονός ότι ζητήματα της διαπραγμάτευσης και διαφωνίες επί τεχνικών πτυχών δημοσιοποιούνται με τον τρόπο αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ