ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ: Υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης το 2016

ΕΣΠΑ: Υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης το 2016

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος που είχε τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ το 2016.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Δεκεμβρίου 2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1,61 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απορρόφηση 11,35%, υπερκαλύπτοντας κατά 60% το στόχο που είχε τεθεί και αντιστοιχούσε σε 1 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή και απορρόφηση 7%.

Το ποσό των αιτήσεων που αντιστοιχεί στα Τομεακά Προγράμματα ανέρχεται σε 1,19 δισ. ευρώ, ενώ 413 εκατ. ευρώ περίπου αντιστοιχούν στα Περιφερειακά Προγράμματα.

Σε ότι αφορά στα επιμέρους ταμεία, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αντιστοιχεί κοινοτική συνδρομή περίπου 726 εκατ. ευρώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 626 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Συνοχής 260 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, φέρνει αποτελέσματα.

«Αυτό οφείλεται τόσο στις ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες των Περιφερειών. Τόσο τα τομεακά όσο και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα έχουν υπερκαλύψει τους στόχους τους και αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και δικαιούχων», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ