ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ η ευρωζώνη διαφορετικών ταχυτήτων

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ η ευρωζώνη διαφορετικών ταχυτήτων

Νέα άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο φτάνοντας πλέον πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών στη Γερμανία αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα 1,7% ύστερα από αύξηση 0,7% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι το 2%. Η ισχυρή άνοδος των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται τώρα να αυξήσει τις φωνές που ζητούν μείωση της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ. Αυτό αναμένεται να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος φέρεται να θέλει τον πιο σύντομο τερματισμό του προγράμματος κρατικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα.

Με τα επιτόκια καταθέσεων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα στη Γερμανία λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ και την αύξηση του πληθωρισμού πιο κοντά στο 2%, το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας έχει αρχίσει να αλλάζει μεταξύ των καταναλωτών. Αυτοί βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται και το ρευστό που έχουν στο πορτοφόλι τους να παραμένει το ίδιο.

Πλέον οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολική αύξηση 1,5% του πληθωρισμού στη χώρα σε σύγκριση με το περίπου 0,5% του 2016. Παρ’ όλα αυτά, σε άλλες χώρες οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ χαμηλότερες και προκαλούν δίλημμα στην ΕΚΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε 0,8% από 0,7% τον Νοέμβριο. Καθοριστικός παράγων για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι και οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ