ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με υψηλό τίμημα η μείωση της ανεργίας στην Ισπανία

Με υψηλό τίμημα η μείωση της ανεργίας στην Ισπανία

Μειώνεται η ανεργία στην Ισπανία δίνοντας νέα ώθηση στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε αναδείξει την αύξηση της απασχόλησης σε κεντρικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Δεκεμβρίου, ο αριθμός όσων ζήτησαν επίδομα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 86.849 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Πρόκειται για διπλάσια μείωση από αυτή που περίμεναν αναλυτές.Η μείωση της ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ολόκληρο το 2016 τα αιτήματα για την παροχή επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 390.534. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στην Ιστορία, η οποία ανέρχεται σε 9,5%. Η ανεργία στην Ισπανία με βάση τα επίσημα στοιχεία του τρίτου τριμήνου ανέρχεται σε 18,9% και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από αυτή της Ελλάδας. Τα νέα στοιχεία για την ανεργία στην Ισπανία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πάντως εργατικά συνδικάτα όπως είναι το UGT αναφέρουν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας της χώρας εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς όσοι βρίσκουν δουλειά βλέπουν ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σωματείο, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου μόνο το 4% των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τον προηγούμενο μήνα αφορά μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρες ωράριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας, πέρυσι υπογράφηκαν στη χώρα 18,3 εκατ. συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης. Οι συμβάσεις για μακροπρόθεσμη εργασία ανήλθαν σε μόλις 1,7 εκατ. Ο Ραχόι που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011 έχει υποσχεθεί τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, βασίζοντας τις προβλέψεις αυτές στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ