ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρόπουλος: «Κλείστε τα ανενεργά μπλοκάκια»

Πετρόπουλος: «Κλείστε τα ανενεργά μπλοκάκια»

Την «παραίνεση» όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν προκειμένου να μην πληρώσουν εισφορές 138 ευρώ το μήνα, απηύθυνε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι ο κ. Πετρόπουλος παρέσχε νέες διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια, αποσαφηνίζοντας πως μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται ως εργολάβος, αλλά ως εργαζόμενος.

«Στο νόμο λέμε πως εάν έχει έως δύο εργοδότες η εισφορά θα είναι 6,67%. Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε θα πληρώνει το 20%», τόνισε σχετικά.

Κατά τον ίδιο μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει καμία εισφορά. Εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, ακόμη και χωρίς εισόδημα από αυτό, τότε θα πληρώνει τα 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων.«Όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ το μήνα. Θα ήταν καλύτερο για εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν», σημείωσε σχετικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ασφαλισμένοι τελικά επιλέξουν να πληρώνουν μερικώς τις εισφορές τους και όχι το σύνολο του ποσού ο υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε πως επειδή ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, τότε εκείνοι θα προτιμούν να το πληρώσουν, παρά να επιβαρύνονται με τον τόκο του 8,5% που θα συνοδεύει την μερική εξόφληση οφειλών. Πάντως, ξεκαθάρισε πως εφόσον οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα έχει ελλείμματα μέσα στο 2017 και πως το υφιστάμενο έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 500 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ