ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιoς είπε στον Χουλιαράκη ότι χωρίς τρόικα η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ

Ποιoς είπε στον Χουλιαράκη ότι χωρίς τρόικα η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ

Στο Σικάγο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όπου συμμετείχε στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομικών (American Economic Association), της πλέον προβεβλημένης εκδήλωσης για τους οικονομολόγους διεθνώς.

Ο κ. Χουλιαράκης δεν μετείχε στο συνέδριο με την ιδιότητα του Έλληνα υπουργού, αλλά με εκείνη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Μάλιστα, μαζί με διδακτορικό του φοιτητή στο εν λόγω πανεπιστήμιο παρουσίασαν μελέτη που έχουν συντάξει για την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας μετά το 1932, η οποία εστιάζει στην απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει τον κανόνα του αποθέµατος χρυσού (gold standard) το 1931.

Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι πως στην ίδια ενότητα με τον κ. Χουλιαράκη μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ (University of York) Ματίας Μόρις, ο οποίος παρουσίασε μελέτη του με θέμα «Το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας με τη νομισματικές ενώσεις: Παρελθόν και Παρόν». Η εν λόγω μελέτη που είχε παρουσιασθεί στις 4 Ιανουαρίου και σε σεμινάριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, εμπεριέχει πολύ αιχμηρές και δυσάρεστες διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία, την οποία επισκοπεί σε βάθος 100 χρόνων.

Ο Ματίας Μόρις υποστηρίζει στην μελέτη του πως η μακρά ιστορία της Ελλάδας δείχνει ότι εάν μια χώρα που διατηρεί η ίδια τη δημοσιονομική της κυριαρχία ενταχθεί σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών επιτοκίων, η παραχώρηση της νομισματικής της πολιτική δεν είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ένταξή της στη νομισματική ένωση. Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η νομισματική, και η δημοσιονομική πολιτική ανατεθούν στο εξωτερικό (εκτός χώρας).

Χωρίς βούρδουλα δεν γίνεται

«Είναι η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ένα τίμημα που αξίζει να πληρώνει κανείς για τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση; Μερικοί Έλληνες ιστορικοί της οικονομίας έχουν συμπάθεια στην άποψη αυτή, αν και οριστικές απαντήσεις είναι δύσκολο να δοθούν, καθώς οι πολιτικές προτιμήσεις αναπόφευκτα μπαίνουν στο παιχνίδι», τονίζει ο Μόρις υπογραμμίζοντας πως η ανάλυση της πολιτικής οικονομίας του παρελθόντος συνεπάγεται σημαντικά μαθήματα για το σήμερα, όπου η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και πάλι με το ίδιο θέμα.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ στην μελέτη του υιοθετεί μια προκλητική θέση «κατηγορώντας» την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) πως έχει αγνοήσει, το γεγονός πως η Ελλάδα φαίνεται να γνωρίζει ότι ο πολυετής οικονομικός και πολιτικός στόχο της συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αποδεχθεί περιορισμούς στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

«Υποτιμώντας τη δική της διαπραγματευτική θέση έναντι της Ελλάδας, η τρόικα έχει πολύ συχνά βάλει νερό στο κρασί της σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία», αναφέρει ο Μόρις και προσθέτει ακόμη πιο προκλητικά τα εξής: «Τα πρώτα 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής νομισματικής ιστορίας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης μας υπενθυμίζουν ότι η εξωτερική πίεση είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του δυναμικού των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα και η τρόικα θα κάνουν καλά να θυμηθούν το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έθεσαν το 2010».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ