ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όμηροι της κυβέρνησης 1.607.938 «μπλοκάκια»

Όμηροι της κυβέρνησης 1.607.938 «μπλοκάκια»
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το 45% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας που διαθέτουν μπλοκάκι, κρατά ομήρους το υπουργείο Εργασίας το οποίο μεταθέτει από ημέρα σε ημέρα την έκδοση της εγκυκλίου για τον τρόπο καταβολής των εισφορών των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμερα οι απασχολούμενοι στο σύνολο της Ελλάδας ανέρχονται στα 3.690.168 άτομα. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ατομικές επιχειρήσεις διαθέτουν σήμερα 1.607.938 φυσικά πρόσωπα.

Δηλαδή, με απλά λόγια, σχεδόν ένας στους δύο απασχολούμενους στη χώρα διαθέτει μπλοκάκι. Μάλιστα, από τους φορολογουμένους που διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις η Εφορία εισπράττει ετησίως 1 δισ. ευρώ φόρο, μόνον από το τέλος επιτηδεύματος!

Αυτά τα φυσικά πρόσωπα που πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών είναι και εκείνα που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους τη βιωσιμότητα του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μέσα από την υπέρμετρη επιβάρυνση που φέρνουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Σε μεγάλο βαθμό επιβαρύνσεις από το νέο ασφαλιστικό θα υποστούν και οι 613.135 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Taxisnet, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές σχετίζονται με υποχρεώσεις που παγίως αναλάμβαναν έναντι των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια θα δηλώνονται online σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα θα «δένει» την καταβολή των εισφορών και ταυτόχρονα τον έλεγχο αν υπάρχει απασχόληση σε έναν έως δύο εργοδότες (αν υπάρξει και τρίτος, ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εξ ολοκλήρου τις εισφορές που θα αναλογούν στο εισόδημά του).

Εάν νοούνται ως μισθωτοί θα γίνεται επιμερισμός της εισφοράς για σύνταξη (20%) με τον εργοδότη, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλλει το 6,67% για την απασχόλησή του, αφού αυτή δηλωθεί, στον κάθε εργοδότη και ο εργοδότης το 13,3%. Ωστόσο ζητήματα θα προκύπτουν αν μέσα στον χρόνο ο εργαζόμενος αναλάβει εργασία και σε τρίτο εργοδότη, ενώ αν τεθούν κριτήρια και ισχύσει ο επιμερισμός για την εισφορά του κλάδου της σύνταξης, αντίστοιχος επιμερισμός θα πρέπει να γίνει και για την εισφορά ασθενείας, η οποία θα είναι 7,10%, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλει το 2,55% και ο εργοδότης το 4,55%.

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε με δηλώσεις του πως μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται ως εργολάβος αλλά ως εργαζόμενος. «Στον νόμο λέμε πως εάν έχει έως δύο εργοδότες η εισφορά θα είναι 6,67%. Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε θα πληρώνει το 20%» τόνισε σχετικά.

Κατά τον ίδιο, μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει καμία εισφορά. Εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, ακόμη και χωρίς εισόδημα από αυτό, τότε θα πληρώνει εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων. «Όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ τον μήνα. Θα ήταν καλύτερο για εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν» σημείωσε σχετικά.

Σχετικά με το εάν οι ασφαλισμένοι τελικά επιλέξουν να πληρώνουν μερικώς τις εισφορές τους και όχι το σύνολο του ποσού, ο υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε πως επειδή ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, τότε εκείνοι θα προτιμούν να το πληρώσουν παρά να επιβαρύνονται με τον τόκο του 8,5% που θα συνοδεύει τη μερική εξόφληση οφειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ