ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ θα κτίζουν το αφορολόγητο

Και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ θα κτίζουν το αφορολόγητο

Για το κτίσιμο του αφορολογήτου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα λαμβάνονται υπόψη και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με παρέμβαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ανετράπη η αρχική απόφαση του υπουργείου να εξαιρούνται από το κρίσιμο του αφορολογήτου οι λογαριασμοί νερού, ρεύματος, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε τα έξοδα των φορολογουμένων για αυτές τις υπηρεσίες να μετρούν κανονικά για το κτίσιμο του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα.

Αυτό θα αναφέρεται άλλωστε σε υπουργική απόφαση που θα δίνει απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα πολιτών για το πώς θα κτίσουν το αφορολόγητο και η οποία αναμένεται να εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει με την εν λόγω απόφαση να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον νέο νόμο για τις υποχρεωτικές αποδείξεις με κάρτα και ειδικά στο πώς θα συγκεντρώνουν αποδείξεις τα παντρεμένα ζευγάρια, ιδιαίτερα μάλιστα αν ένας από τους δύο συζύγους δεν διαθέτει εισοδήματα, αλλά τον πιάνουν τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογίζεται για κάθε σύζυγο χωριστά το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει αλλά το άθροισμα να μπορεί να το καλύψει ο ένας από τους δύο.

Έτσι, εάν το σύνολο αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει η οικογένεια είναι 2.750 ευρώ κανονικά πρέπει ο σύζυγος με εισόδημα 15.000 ευρώ να συγκεντρώσει με ηλεκτρονικές πληρωμές αποδείξεις 1.750 ευρώ και η σύζυγος με εισόδημα 10.000 ευρώ, αποδείξεις 1.000 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση αν τα 2.750 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τον έναν σύζυγο, να καλύπτει το αφορολόγητο συνολικά και τους δύο.

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πρακτικά και ήδη δημιουργούν κομφούζιο. Για παράδειγμα, ηλικιωμένος άνω των 70 ετών με σύζυγο κάτω των 70 ετών. Ο σύζυγος που είναι πάνω από 70 ετών μπορεί να μαζεύει αποδείξεις με μετρητά, ενώ η σύζυγος μόνο με κάρτα. Πάντως και οι δύο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος την έκπτωση φόρου που ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κυμαίνεται μεταξύ 1.900-2.100 ευρώ, θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένο ύψος δαπανών με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10%, για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 το 15% και για εισόδημα πάνω από 30.000 το 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ