ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόοδος στη συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί

Η πρόοδος στη συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί

Η πορεία του προγράμματος και η επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να «καταγράψουν την πρόοδο» που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά.

Να σημειωθεί πως ο πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες για μείωση του αφορολόγητου ορίου.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολόγητου και δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο μετά το τέλος του προγράμματος», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα παραμένει. «Οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα», τόνισε.

Κατά τον ίδιο οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ, θέμα που είναι πολιτικό. Παράλογες απαιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές, υποστήριξε. Τόνισε ότι η απαισιόδοξη γραμμή του ΔΝΤ σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία έχουν διαψευστεί.

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ θέλει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η Γερμανία αρνείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Είναι πολιτικό το θέμα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Δεν είναι πρόβλημά μας αν θα αποχωρήσει ή όχι το ΔΝΤ. Είναι πρόβλημα του ΔΝΤ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην προβάλει παράλογες απαιτήσεις», είπε.

Σε ότι αφορά στην ποσοτική χαλάρωση εκτίμησε ότι αν έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αρχίζει η διαδικασία για ένταξη στο QE. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα», σημείωσε. Εκτίμησε δε ότι η πίεση για να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται και στην άλλη πλευρά καθώς αρχίζει η εκλογική διαδικασία σε χώρες της Ευρώπης.

Τέλος, υποστήριξε πως από την πλευρά της η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ