ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστολογημένο σχέδιο για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών από την ΓΓΔΕ

Κοστολογημένο σχέδιο για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών από την ΓΓΔΕ

Στην κατάρτιση «κοστολογημένου» σχεδίου για την προώθηση και για την διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στις συναλλαγές προχωρεί ομάδα εργασίας που συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έργο της ομάδας εργασίας είναι η επεξεργασία και η εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και την διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Όπως αποσαφηνίζεται στη σχετική απόφαση, η διάρκεια λειτουργίας της ομάδας εργασίας ορίζεται μέχρι την 31/12/2015, οπότε οφείλει να παραδώσει το πόρισμά της στην Γενική Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η ομάδα εργασίας θα επεξεργασθεί και θα μελετήσει θέματα που αφορούν στην:

α) υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet),

β) της αποδοχής καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών,

γ) της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS),

δ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ.,

ε) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας θα συνεργασθεί με την άλλη ομάδα εργασίας που λειτουργεί στη ΓΓΔΕ για την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ