ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδημητρίου: Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι γεγονός

Παπαδημητρίου: Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι γεγονός
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το λένε όλοι, το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός σημείωσε, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο», ότι «η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας είναι γεγονός και όχι πρόβλεψη». Μάλιστα παρέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ανέφερε και κατά την ομιλία του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το Σάββατο.

Ανέφερε μεταξύ άλλων :

-αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016

-αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις)

-αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντας πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές για πρώτη φορά από το 1948

-αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα

-αύξηση 228% στις ξένες άμεσες επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016

-αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%

-άνοδος 2,3% σε ετήσια βάση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο 11μηνο 2016 έναντι 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015

-άνοδος στις 94,6 μονάδες του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Δεκέμβριο, από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο

Τόνισε ακόμη πως παράλληλα, υλοποιείται τη διετία 2016-2017 ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), το οποίο αναμένεται να φέρει φέτος πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου.

Η οικονομική ανάπτυξη τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία, όπως προέβλεψε, ενώ επανέλαβε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για τα «λουκέτα» ή την μετανάστευση επιχειρήσεων σε χώρες όπως η γειτονική Βουλγαρία.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν φορολογικά οχήματα, προκειμένου κάποιοι να «γράψουν» σε αυτές αυτοκίνητα, ακίνητα κτλ, υπογράμμισε ο κ.Παπαδημητρίου, ενώ όσον αφορά τα λουκέτα σε επιχειρήσεις είπε ότι «μεγάλο μέρος τους είναι ανενεργές εδώ και 2-3 χρόνια και τα βιβλία τους κλείνουν και πάλι για φορολογικούς λόγους... δεν είναι νέα λουκέτα στην αγορά».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι είναι πλέον σημαντική η πιθανότητα το ΔΝΤ να μην είναι μέρος της χρηματοδότησής του ελληνικού προγράμματος.

«Νομίζω βρισκόμαστε σε καλή θέση να αρχίσουμε πάλι τη διαπραγμάτευση και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είτε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου», εκτίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ