ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο»75.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Στον «πάγο»75.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο υποχρεώνονται να ζουν με προσωρινές συντάξεις, καθώς βρίσκονται στο πάγο οι περίπου 75.000 οριστικές συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Περίπου εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη, παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Σημειώνεται ότι οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%.

Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλομένων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Η δε Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα αναζητεί τον μαθηματικό τύπο.

Στο ΙΚΑ η μέση αναμονή φθάνει στους 12 μήνες, όμως υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να περιμένει και 3 χρόνια. Η μείωση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σαφώς έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και κατά συνέπεια χρονοβόρο σύστημα, αλλά και την έλλειψη οργανωμένων πληροφορικών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ χωρίς να αντικατασταθεί.

Σημειώνεται ότι έως τον Οκτώβριο της τρέχουσας χρονιάς το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να έχει εξοφλήσει το σύνολο των 95.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης που υπάρχουν, κατά προσέγγιση, σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ