ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκλίσεις και αποκλίσεις πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Συγκλίσεις και αποκλίσεις πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/φωτογραφία αρχείου

Μπορεί η επίσημη ατζέντα του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να αναφέρει ότι η Ευρωομάδα θα συζητήσει την πρόοδο της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, βάσει των νέων στοιχείων που παρασχέθηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία εγκρίθηκαν από το Eurogroup κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2016, ωστόσο ελάχιστη συζήτηση θα γίνει για τα θέματα αυτά.

Ουσιαστικά στο Eurogroup θα αναζητηθεί η δυνατότητα να υπάρξει ένα συμβιβαστικό σχέδιο για τον ενισχυμένο «κόφτη» ώστε να δοθεί εντολή στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ). Μόνον με την προϋπόθεση αυτή θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level-agreement) πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και μόνον με την προϋπόθεση αυτή θα μπορέσει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του μήνα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η σταθερότητα, κάτι που επιδιώκει παρά τις υψηλές κορόνες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα μετά το 2018.

Στη βάση αυτή, η ελληνική πλευρά με την επιστολή Τσακαλώτου που θα απευθυνθεί στους θεσμούς πριν από το Eurogroup θα προτείνει την προκαταβολική νομοθέτηση της μείωσης του αφορολογήτου και το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς των παλαιών (προ του 2017) συνταξιούχων (αλλά και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων), ποσοτικοποιώντας παράλληλα στο πλαίσιο του ενισχυμένου «κόφτη» (για μετά το 2018) τα μέτρα αύξησης εσόδων και μείωσης δαπανών, ανάλογα με το βαθμό της δημοσιονομικής απόκλισης.

Ωστόσο, η ελληνική αποστολή υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη γνωρίζει πως το ΔΝΤ δύσκολα θα δεχθεί την πρόταση για παράταση του «κόφτη», μηχανισμό που σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο το ΔΝΤ απεχθάνεται. Έτσι, πέραν των προαναφερομένων μέτρων η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει την περεταίρω μείωση των κονδυλίων για τους μισθούς στο Δημόσιο, το μηδενισμό των ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία και το «πάγωμα» των δαπανών των υπουργείων στα όρια του 2018 (μέσω του spending review)

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο δεν πάει μόνον για να δώσει στο Eurogroup, αλλά και για να πάρει μια υπόσχεση για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αιτηθεί τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στο ζήτημα αυτό αναμένεται να επιμείνει και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ασκώντας εκ νέου πιέσεις προς την γερμανική κυβέρνηση. Εάν το ΔΝΤ δεν θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος δεν θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα κάτι που είναι γνωστό τόσο στο Eurogroup όσο και στο Βερολίνο. Στη βάση αυτή το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου έχει ειδική βαρύτητα και για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ