ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Φρανκφούρτη προσκαλεί τραπεζίτες από το Λονδίνο

H Φρανκφούρτη προσκαλεί τραπεζίτες από το Λονδίνο

Συναντήσεις με περισσότερες από 20 ξένες τράπεζες πραγματοποιούν οι εποπτικές Αρχές της Γερμανίας για να τις ενημερώσουν για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ώστε να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι γίνεται καθώς η Φρανκφούρτη πατάει γκάζι στην προσπάθεια να προσελκύσει τράπεζες που έχουν σήμερα την έδρα τους στη Βρετανία.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση που πραγματοποιείται στη Γερμανία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Καταλύτης για την κίνηση αυτή ήταν η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι γερμανικές εποπτικές Αρχές, η Bafin, θα ξεκαθαρίσουν στις τράπεζες ότι δεν θα μπορούν να φτιάξουν εταιρείες - βιτρίνες στη Φρανκφούρτη απλά για να δηλώνουν εκεί την έδρα τους, αλλά ότι θα πρέπει να στεγάζουν εκεί τη διοίκηση και τμήματα διαχείρισης κινδύνου.

Πολλές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο έχουν αρχίσει πλέον να εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για τη μετακίνηση της έδρας τους αλλού μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία εξετάζει σοβαρά να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Στην περίπτωση που οι τράπεζες κάνουν μαζική έξοδο από το Λονδίνο, τότε η Φρανκφούρτη αναμένεται ότι θα είναι μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις που θα επωφεληθούν περισσότερο από μια τέτοια κίνηση. Ηδη μεγάλες επενδυτικές τράπεζες φέρεται να έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για να μεταφέρουν στη Φρανκφούρτη τα γραφεία και το προσωπικό τους. Αλλες πόλεις που θέλουν να προσελκύσουν τράπεζες από το Λονδίνο είναι το Παρίσι και το Δουβλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ