ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάμος ορόσημο για το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Γάμος ορόσημο για το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Προοπτική να αλλάξει δραστικά ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στην Ιταλία δημιουργείται στην περίπτωση που συγχωνευτεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα Intesa Sanpaolo και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία Assicurazioni Generali. Οι δύο όμιλοι βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύμπραξης.

Η Intesa εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η τράπεζα εξετάζει πιθανό ντιλ με την Generali επιβεβαιώνοντας φήμες που κυκλοφορούσαν στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες. Η εφημερίδα «La Stampa» είχε αναφέρει πρώτη ότι η Intesa εξετάζει να επενδύσει στην Generali, πιθανώς σε συνεργασία με τη γερμανική ασφαλιστική Allianz. Η Generali είναι η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη. Η εφημερίδα «Il Messaggero» ανέφερε χθες ότι εξετάζεται προσφορά της Intesa που αφορά 3 δισ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 12 δισ. σε μετοχές για το 60% της Generali. Η χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται σε περίπου 24 δισ. ευρώ και είναι η μισή από της Intesa.

Η ιταλική τράπεζα έχει στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση που ανέρχονται σε 370 δισ. ευρώ και θέλει να μπει πιο δυνατά στην αγορά των ασφαλειών επειδή αναζητά πιο προσοδοφόρα προϊόντα. Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στην κερδοφορία τους από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναζητούν αυτό το διάστημα τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η Intesa είναι είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος κρατικών ομολόγων της Ιταλίας με χαρτοφυλάκιο που ανέρχεται σε 90 δισ. ευρώ. Η Generali επιβλέπει επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ.

Από μια τέτοια κίνηση η Intesa θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά σε μια περίοδο που ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των κόκκινων δανείων. Ομως η κίνηση για τη συγχώνευση μεταξύ των δύο ομίλων μπορεί να συναντήσει εμπόδια από τις ρυθμιστικές Αρχές καθώς η Intesa ήδη ελέγχει θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό κλάδο και στη διαχείριση κεφαλαίων.