ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προεδρικά διατάγματα Τραμπ εκτοξεύουν τον Dow Jones

Τα προεδρικά διατάγματα Τραμπ εκτοξεύουν τον Dow Jones
REUTERS

Σε ιστορικά υψηλά έφτασε την Τετάρτη ο δείκτης του Dow Jones, που «πέταξε» για πρώτη φορά πάνω από 20.000 μονάδες, ξεπερνώντας έτσι το αρχικό «μούδιασμα» των αγορών από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και δημιουργώντας κλίμα ευφορίας.

Μετά από ένα μήνα «ψυχρής περιόδου» για το χρηματιστήριο, ο δείκτης «άγγιξε» νέα ύψη με έναυσμα τις κινήσεις του νέου πλανητάρχη σε θέματα ενέργειας και πρώτων υλών με την επανεκκίνηση των εργασιών για τους πετρελαιαγωγούς Dakota και XL Pipeline.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ημερησία, ο προβληματισμός που εκδηλώθηκε στην αρχή της εβδομάδας για τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ, που είχαν μια εσάνς απομονωτισμού, καθώς μεταξύ άλλων επιτέθηκε στις εμπορικές συμφωνίες TPP και NAFTA, αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από κλίμα αισιοδοξίας.

«Πρόκειται απλά για έναν αριθμό, αλλά για... σημαντικό αριθμό», είπε ο Τιμ Γκρίσκεϊ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Solans Group. «Ο Τραμπ εμφανίζεται υπερδραστήριος στο ξεκίνημα της προεδρίας του και οι αλλαγές μπορεί να έρθουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περίμεναν πολλοί», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρότι είναι μόλις 6 μέρες στη νέα του θέση έχει υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων, υλοποιώντας με γοργούς ρυθμούς τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Όπως σχολίασε ο αναλυτής της Credit Agricole, Ορλάντο Γκιν, η ανάληψη δράσης από την πλευρά του Τραμπ για τους προαναφερθέντες αγωγούς αυξάνει τις ελπίδες ότι θα κινηθεί γρήγορα και για την υλοποίηση άλλων κρίσιμων δεσμεύσεων του.

Ο δείκτης του Dow Jones έφτασε τις 20.000 μονάδες – από τις 19.000 που ήταν - μετά από μόλις 42 συνεδριάσεις, κάνοντας ρεκόρ ταχύτητας ανοδικής κίνησης, ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1999, όταν ο δείκτης είχε φτάσει τις 11.000 από τις 10.000 μονάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο γρήγορα έγινε η μετάβαση στις 20.000 είναι το ότι χρειάστηκαν 483 συνεδριάσεις για να φτάσει ο δείκτης από τις 18.000 στις 19.000 μονάδες.

Ωστόσο κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι κάθε χιλιάδα έχει τη δική της αξία καθώς η «διαδρομή» του Dow Jones από τις 1.000 μονάδες στις 2.000 το 1987 σήμαινε «άλμα» 100% ενώ σήμερα η «διαδρομή» από τις 19.000 στις 20.000 σημαίνει άνοδος μόλις 5%.

Από την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 9% περίπου, κίνηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη άνω του 20% που έχουν καταγράψει οι τραπεζικοί κολοσσοί Goldman Sachs και JP Morgan.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,78% ή 156 μονάδων στις 20.068, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,8% στις 2.298 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 5.656 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Αυτό που απομένει πια να ειδωθεί είναι αν οι δείκτες θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ή η ευφορία από τις κινήσεις του νέου προέδρου θα καταλαγιάσει.

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, αναφορικά με το ζήτημα. Σύμφωνα με τον Μαξιμίλιαν Κούνκε της UBS Wealth Management οι επενδυτές δίνουν υπερβολικά μεγάλη σημασία στον «παράγοντα» Τραμπ, ενώ είναι σαφές ότι το ράλι στη Wall στηρίζεται και στην πορεία των θεμελιωδών μεγεθών: Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι ο S&P 500 θα αναρριχηθεί στις 2.400 μονάδες έως το τέλος του 2017, με βασικό καύσιμο την αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 11% τουλάχιστον φέτος.

Στον αντίποδα η HSBC σχολιάζει ότι «με τόσο υψηλή αβεβαιότητα γύρω από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης και λαμβάνοντας υπόψη τον λαϊκίστικο τόνο στην ομιλία του Τραμπ κατά την ορκωμοσία του, αμφιβάλουμε κατά πόσο η πραγματικότητα του αφηγήματος του ‘reflation’ (δηλαδή των προσδοκιών για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού) θα δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών», αναφέρει η Ημερησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ