ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμιστής των εξελίξεων το ΔΝΤ

Ρυθμιστής των εξελίξεων το ΔΝΤ

Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα απασχολούν τις διαπραγματεύσεις που έχουν από το πρωί σήμερα στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα έχει συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Μετά το πέρας αυτών των διαβουλεύσεων και πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών, στις 3.30 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεδομένου ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η ελληνική πλευρά καλείται να λάβει τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ -μείωση αφορολογήτου και περικοπή συντάξεων- και η ευρωζώνη καλείται να παραμετροποιήσει από τώρα τις πρόσθετες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Στους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδοτικής εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρει. Συγκεκριμένα, το στέλεχος του ΔΝΤ θα ερωτηθεί για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στο Eurogroup ο Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ (αν και ασθενής μετέβη στις Βρυξέλλες), αλλά και για το περιεχόμενο των δύο εκθέσεων για την Ελλάδα που κατατέθηκαν χθες στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου προς διαβούλευση και θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του οργάνου στις 6 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη έκθεση σχετίζεται με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ πενταμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 θα έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα εμπεριέχεται σε αυτή. Το Ταμείο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αναφέρει για το ζήτημα πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια θέση μεταφέρεται αυτούσια και στην έκθεση του άρθρου 4 στην οποία γίνεται μια πρώτη αποτίμηση και των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η δεύτερη έκθεση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016 (Η έκθεση θα τιτλοφορείται Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από μια ομάδα στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Βιτάλι Κραμαρένκο, στέλεχος του Ταμείου που μέχρι πρόσφατα είχε εμπλοκή στα προγράμματα του ΔΝΤ στην Αφρική.

Πάντως, πέραν των δύο αυτών εκθέσεων δεν αναμένεται στις 6 Φεβρουαρίου να υπάρξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ καμία άλλη αναφορά για την Ελλάδα και ειδικά συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ