ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αμετακίνητοι οι δανειστές - Απαιτούν και ΔΝΤ και προληπτικά μέτρα

Eurogroup: Αμετακίνητοι οι δανειστές - Απαιτούν και ΔΝΤ και προληπτικά μέτρα
Twitter/ESM

Παρά τα κολακευτικά λόγια για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup έγινε σαφές πως οι δανειστές στο σύνολό τους πιέζουν την ελληνική πλευρά να διαγράψει τις κόκκινες γραμμές και να προχωρήσει πέρα από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, προκειμένου να καφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, αλλά και του Βερολίνου. 

Αυτό που έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι πως οι Θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα και πως η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό βέβαια το γεγονός σημαίνει αυτομάτως πως οι δανειστές όλοι ανεξαιρέτως, δηλαδή και η Κομισιόν, απαιτεί από την ελληνική πλευρά να κάμψει τις αντιστάσεις της και να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για το 2018.

Μία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με τους θεσμούς θα ξεκλειδώσει και τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Το Eurogroup "πετάει το μπαλάκι" στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο έχει διατυπώσει την άποψή της. Κι αυτή είναι πλεονάσματα κάτω του 3,5% από το 2018 και μικρή παράταση του κόφτη, αλλά χωρίς επιπλέον μέτρα.

Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ

Την εκτίμηση ότι είναι «ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα», εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ότι αναμενόταν»

Τέλος, υπογράμμισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

Η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση, εμφανίστηκε ο Επίτροπός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στις δηλώσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. «Έγινε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα, βλέπουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβίσι υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα για την Ελλάδα.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά και σημείωσε ότι «πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση». Στη συνέχεια ο Επίτροπος Οικονομικών, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

«Απαιτείται προσπάθεια για την Ελλάδα, αλλά όχι μια αδύνατη προσπάθεια, δεν είμαστε μακριά», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε: «Κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα στην περίπτωση της Ελλάδας, χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την Ελλάδα». «Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα, ελπίζω σύντομα», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

"Καμπανάκι" από Κλάους Ρέγκλινγκ

Ειδική αναφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έκανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς τα πολύ σημαντικά, ενώ διευκρίνισε πως η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

O κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενός στα μέτρα, επανέλαβε ότι, μέσω των αυτών, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πιστεύω πως αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ».

Τέλος, σε ότι αφορά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα, ανέφερε ότι θα μειωθούν κατά περίπου 5% και πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ