ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Αναθερμαίνεται η επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

ΕΕ: Αναθερμαίνεται η επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Ζωντανή προσπαθούν να κρατήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τώρα που πλησιάζουν εκλογές. Η προσπάθειά τους όμως να περάσει τελικά ο φόρος αυτός αναμένεται ότι θα είναι δύσκολη καθώς μέχρι τώρα έχουν εκδηλωθεί πολλές αντιδράσεις, ενώ την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το Brexit.

Το 2011 πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, είχαν προτείνει να επιβληθεί ειδικός φόρος στις συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και άλλα επενδυτικά προϊόντα με διπλό στόχο.

Από τη μια για να μειωθεί η άκρατη κερδοσκοπία στις αγορές που είχε οδηγήσει στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Από την άλλη για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα των ίδιων των χωρών αναγκάζοντας τον επενδυτικό κλάδο να συνεισφέρει περισσότερο σε αυτά. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τότε οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 57 δισ. ευρώ τον χρόνο από την επιβολή του φόρου αυτού.

Η τελική συμφωνία όμως ποτέ δεν επήλθε, με αρκετές χώρες να κάνουν πίσω, επειδή φοβήθηκαν ότι πολλές τράπεζες μπορεί να εγκαταλείψουν το έδαφός τους εάν επιβάλουν έναν τέτοιο φόρο. Θεωρητικά μια τράπεζα θα μπορούσε να μεταφέρει την έδρα της σε χώρα που δεν έχει συμφωνήσει στην επιβολή του φόρου για να μην τον πληρώνει. Τώρα όμως η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αυτή. Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο και το Παρίσι προσπαθούν να προσελκύσουν τις τράπεζες που έχουν σήμερα έδρα τη Βρετανία και σκέφτονται να μετακομίσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς προσχέδιο νόμου για την επιβολή του φόρου. Αυτό ουσιαστικά κρατάει ζωντανές τις ελπίδες για την επιβολή του και εξυπηρετεί την τρέχουσα κυβέρνηση της Γερμανίας και της Γαλλίας που οδεύουν προς εκλογές. Οι εκλογές αυτές ουσιαστικά συντηρούν ζωντανή την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ