ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αραβικές επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές

Αραβικές επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές

Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορεί να φτάσουν τα 5 δισ. δολάρια εξετάζει να κάνει η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στις προσπάθειες της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους κλάδους πλην της παραγωγής μαύρου χρυσού.

Για να εντοπίσει η Aramco υποψήφιους στόχους εξαγοράς και για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην προσπάθεια αυτή έχει ζητηθεί συνεργασία με τράπεζες όπως η HSBC Holdings, η JP Morgan Chase και η Credit Suisse Group, σύμφωνα με τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Οπως όλα δείχνουν, το Ριάντ επιθυμεί να προσελκύσει ειδικούς στον χώρο αυτόν προκειμένου να μπει μπροστά στο έργο. Οι πρώτες μάλιστα επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος.

Μέχρι το 2023 η Σαουδική Αραβία θέλει συνολικά να παράγει ενέργεια 10 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης εξετάζει τη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή της στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά.

Οπως είπε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Χαλίντ αλ Φαλίχ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας, στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να γίνει υπερδύναμη στην παραγωγή ενέργειας από ηλιακά και αιολικά πάρκα καθώς και από πυρηνικούς σταθμούς. Εως το 2030 η χώρα θέλει να παράγει το 30% της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές.

Για την υλοποίηση του έργου παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για εσωτερική κατανάλωση αναμένεται να δαπανηθούν συνολικά από 30 έως 50 δισ. δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία είχε εξετάσει και στο παρελθόν να στραφεί και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ομως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να καθυστερήσει το έργο αυτό κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τότε οι τιμές του μαύρου χρυσού ήταν σε διπλάσια επίπεδα από τις σημερινές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ