ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες των νοικοκυριών τον Ιανουάριο

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες των νοικοκυριών τον Ιανουάριο

Υποχώρησε εκ νέου η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αν και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος το πρώτο μήνα 2017 στις 95,1 μονάδες, ωστόσο οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης και της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

«Το επιβαρυντικό ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και κυρίως η καθυστέρηση στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας με πιθανή είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επηρεάζουν συνολικά τις προσδοκίες», αναφέρει τοπ ΙΟΒΕ.

Στην πλευρά των καταναλωτών, πρόσθετες πιέσεις αναμένονται στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματικών και αγροτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επίσης θα επηρεάσουν κοστολογικά και τους αντίστοιχους εργοδότες.

Αναλυτικότερα:

  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και της πρόθεσης για αποταμίευση η οποία και καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Εξαίρεση αποτελούν οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών οι οποίες δεν μεταβάλλονται.
  • Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
  • Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ήπια και θετικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της να επιδεινώνονται ελαφρά.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
  • Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, ενώ σε όρους απασχόλησης οι σχετικές προβλέψεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ