ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποσχέσεις Σουλτς στους Γερμανούς για αυξήσεις μισθών

Υποσχέσεις Σουλτς στους Γερμανούς για αυξήσεις μισθών

Ανοίγει για τα καλά στη Γερμανία το θέμα της αύξησης μισθών όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τώρα που η χώρα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017. Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών και μεγάλος αντίπαλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε χθες να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους εργαζομένους.

Η παρέμβαση του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη για τη Γερμανία όπου οι αυξήσεις μισθών συζητούνται παραδοσιακά χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων. Οι αποδοχές των εργαζομένων συζητούνται στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μεταξύ των επικεφαλής των επιχειρήσεων και των εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούν τους εργαζομένους.

Ο Σουλτς φέρνει ξανά το θέμα στο προσκήνιο μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η τοποθέτηση Σουλτς στην πρώτη γραμμή του SPD έχει αυξήσει σημαντικά τη στήριξη των πολιτών στο συγκεκριμένο κόμμα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται συνέντευξη του ίδιου στον όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης Funke.

Ο Σουλτς χρησιμοποίησε καθαρά πολιτικό λόγο για αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας ότι τις προηγούμενες δεκαετίες τα κέρδη των γερμανικών εταιρειών έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από τις αποδοχές όσων εργάζονται στις επιχειρήσεις αυτές. Ο υποψήφιος του SPD ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συζητηθούν αυξήσεις τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Η δημοτικότητα του Σουλτς έχει αυξηθεί κατά 5% στο 26%, που είναι τα υψηλότερα ποσοστά που έχει λάβει το SPD από το 2013.

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει το Reuters, το 2016 οι πραγματικοί μισθοί για 19 εκατ. εργαζομένους με συλλογικές συμβάσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,9%. Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 2,4% το 2015 και σε 2,2% το 2014. Το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων Verdi έχει ζητήσει αυξήσεις της τάξης του 6% για τα μέλη του. Το σωματείο εργαζομένων στη βιομηχανία IG Metall ζητά αυξήσεις 4,5% για τα μέλη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ