ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τέλμα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Σε τέλμα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Σε τέλμα παραμένουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών αναφορικά με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να είναι το θέμα των οφειλών που θα μπορούν να κουρεύονται και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και των παρακρατηθέντων φόρων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται από εργαζομένους, το θέμα της ασυλίας των στελεχών τραπεζών και Δημοσίου που θα διαχειρίζονται τις διαγραφές, αλλά και το πότε το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή.

Κριτήριο για ένταξη στις ρυθμίσεις θα είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ο ενδιαφερόμενος να είχε οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ή δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή είχαν σφραγιστεί επιταγές του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του.

Οι συνολικές οφειλές προς ρύθμιση θα πρέπει ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ. Για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα απαιτείται το ποσοστό απαρτίας των συμμετεχόντων πιστωτών να συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% του συνολικού χρέους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία των 3/5 των συμμετεχόντων.

Τις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα εποπτεύει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Μάλιστα ο νόμος θα έχει συγκεκριμένη ισχύ η οποία αναμένεται να είναι έως το 2018, ημερομηνία άλλωστε που θα τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση και ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο χρόνος μετρά ανάποδα για τις ελληνικές τράπεζες και υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν υπόλογες απέναντι στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) εάν δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί και αυτό διότι ακόμα και εάν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, θα χρειαστεί ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να λειτουργήσει και να παραγάγει αποτελέσματα.

Στο τέλος του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα από τα 63,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2016 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 59,8 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα 43,6 δισ. στα 36,9 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ