ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Το φάντασμα του Grexit επιστρέφει

FAZ: Το φάντασμα του Grexit επιστρέφει
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ουτοπικό» χαρακτηρίζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα FAZ, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ επαναφέρει και την ορολογία του Grexit, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα φάντασμα που επιστρέφει.

Σε εκτενές της ρεπορτάζ η Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει πως το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να ξεχάστηκε γρήγορα όταν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας:

Η χώρα μπορούσε και πάλι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν αργά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους πιστωτές. Τα δημόσια οικονομικά πάντως ήταν καλύτερα το 2016 από ό,τι αναμενόταν ωστόσο μεγάλα θέματα παραμένουν άλυτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την DW, η γερμανική εφημερίδα γράφει πως παραμένουν ανοιχτά ακόμα: οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τομέα της ενέργειας όπως και η αξιολόγηση, "η οποία έχει βαλτώσει". Για αυτό το λόγο, σημειώνεται πως είναι ‘ουτοπικό’ να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Όσο για την επιστροφή του Grexit, αναφέρεται:

Πρόσφατα η εφημερίδα Bild έγραψε ότι ο Σόιμπλε θα δεχόταν τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος εάν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύλογο διότι αυτό τον χρόνο των εκλογών δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Καγκελάριο, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη σκληρή στάση του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Την Παρασκευή ανέφερε στο Ζααρμπρίκεν, ότι ‘δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ