ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή ευκαιρία για συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου

Τριπλή ευκαιρία για συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου

Τρεις ημερομηνίες ορόσημα έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τα ελληνικά συμφέροντα. Την αυριανή 9η Φεβρουαρίου οπότε θα συγκληθεί το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, την 14η Φεβρουαρίου όταν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει εκτενής συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και την 20η Φεβρουαρίου όταν και θα συγκληθεί το Eurogroup.

Και στις τρεις αυτές σημαντικές περιστάσεις η κυβέρνηση θα διεκδικήσει παρεμβάσεις στο μέτωπο του χρέους που θα δώσουν στην Ελλάδα πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτές οι παρεμβάσεις αθροιστικά θα πρέπει να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα ή σε περίπτωση που το Ταμείο για δικούς του λόγους δεν το κάνει να μην σταθούν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη λήψη της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ και στην συμμετοχή της χώρας στο QE.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα του αφορολόγητου, αλλά και να δεχθεί να εντάξει στον «κόφτη» του 2019 περικοπές στο σκέλος του ασφαλιστικού, ωστόσο για να νομοθετήσει προκαταβολικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας «καθαρός δρόμος» στο σκέλος της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ικανός ώστε να δώσει στην ΕΚΤ την ελευθερία να εντάξει τη χώρα στο QE.

Στο αυριανό EuroWorking Group θα καταδειχθεί το εάν υπάρχει πολιτική βούληση στην ευρωζώνη για υποχωρήσεις τέτοιου είδους και ειδικά το εάν το σκηνικό αντιπαράθεσης που στήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνέβαλε στο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των «σκληροπυρηνικών» χωρών στο ζήτημα της προκαταβολικής περιγραφής των μέτρων περαιτέρω μείωσης του χρέους.

Από την κυβέρνηση επαναλάμβαναν τη βεβαιότητα πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκείνες οι θεσμικές πρωτοβουλίες και οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες θα δρομολογήσουν λύση και θα οδηγήσουν σε διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί πως χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, καθώς βάσει της ελληνικής προσηγορίας η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών. Με την αναφορά του αυτή άφησε ανοικτό το παράθυρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αποσαφηνίζοντας πάντως πως θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για το χρέος ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ