ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορία έως τις 31 Μαρτίου για τον CEO της Πειραιώς

Διορία έως τις 31 Μαρτίου για τον CEO της Πειραιώς

Εντείνουν οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς την αναζήτησή του στελέχους που θα καλύψει τη θέση του CEO σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο διορισμός του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα πρέπει να γίνει στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους FT οι προσπάθειες για να καλυφθεί το ανώτερο αξίωμα στην Τράπεζα Πειραιώς διαρκούν για περισσότερο από ένα χρόνο και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελεσφορήσει λόγω του ότι υπήρχαν διαφωνίες από την ελληνική κυβέρνηση και μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Πειραιως με ποσοστό 24% και του hedge fund Paulson & Co, που διαθέτει το 9%.

Βάσει των FT οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επιτυχημένη τραπεζική εμπειρία τουλάχιστον 10 ετών, έξω από την Ελλάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το νόμο του ΤΧΣ.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η περιγραφή των καθηκόντων ταιριάζει σε δεκάδες Έλληνες τραπεζίτες που εργάζονται στο City του Λονδίνου και στη Wall Street. Ωστόσο, η θέση παραμένει κενή από όταν ο Άνθιμος Θωμόπουλος απόχωρησε από τη θέση.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η αντιπαράθεση μεταξύ του ΤΧΣ και του Paulson για το αν ο Θωμόπουλος θα πρέπει να επιστρέψει καθυστέρησε το διορισμό του διαδόχου, αποθαρρύνοντας Έλληνες τραπεζίτες που εδρεύουν στο εξωτερικό από το να θέσουν υποψηφιότητα . Το δημοσίευμα στο σημείο αυτό τονίζει πως ο κ. Θωμόπουλος κατέστησε σαφές τον Ιανουάριο ότι ο ίδιος δεν είναι πλέον ενδιαφερόμενος για να εργαστεί για την Πειραιώς.

Οι επικριτές του ΤΧΣ λένε κατά τους FT ότι η μακροχρόνια αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου έχει προκαλέσει βλάβη στη φήμη της τράπεζας, επιβράδυνε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων επισφαλών απαιτήσεων και έθεσε ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Τώρα, η Πειραιώς βρίσκεται υπό πίεση από τους επόπτες της - την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδα - για τον διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου μέχρι τις 31 Μαρτίου το αργότερο, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στις διαδικασίες που επικαλούνται οι FT.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως φήμες αναφέρουν πως ο SSM θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια νομική επιλογή ως έσχατη κίνηση διορίζοντας ένα ειδικό διαχειριστή για να τρέξει την Τράπεζα Πειραιώς. Αλλά οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις συνομιλίες απέρριψαν το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια. Το ΤΧΣ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ