ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει πειραματόζωο

Έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει πειραματόζωο

Εμπιστευτική επιστολή του πρώην επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ προς τον τότε επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν με ημερομηνία 4 Μάιου 2010 η οποία προειδοποιούσε πως οι παραδοχές του πρώτου Μνημονίου ήταν μη ρεαλιστικές και θα οδηγούσαν σε βαθιά ύφεση έφερε στη δημοσιότητα ο συγγραφέας Πολ Μπλουστάιν.

Στην επιστολή ο Ολιβιέ Μπλανσάρ τονίζει μεταξύ άλλων στον Πόουλ Τόμσεν πως «η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει πως μια αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή 16% σε μια τέτοια μικρή περίοδο και με τόσο εμπροστοβαρή προσαρμογή δεν έχει ποτέ επιτευχτεί». Σε άλλο σημείο ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποιούσε πως «το πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί άμεσα ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Το εν λόγω έγγραφο παρουσιάσθηκε από τον Πολ Μπλουστάιν στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι ο Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοσθεί κατά γράμμα.

Κατά τον Μπλουστάιν – αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν επισήμως ανακοινωθεί από το Ταμείο- ο Ντομινίκ Στρος-Καν τότε επικεφαλής του ΔΝT έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αλλά ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε κατηγορηματικά «όχι».

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ως εξής την αποκάλυψη του εγγράφου: «Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε:) . 7 χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο /ρεαλιστικό σχέδιο», ανέφερε.

Να σημειωθεί πως στις 5 Μάιου 2010, μία ημέρα μετά την αποστολή της εν λόγω επιστολής, κατατέθηκε προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η έκθεση των στελεχών του Ταμείου για την έγκριση του δανείου διάσωσης 30 δισ. ευρώ που ζητούσε η Ελλάδα.

Σε αυτό (σελίδα 135) τονιζόταν ξεκάθαρα πως οι κίνδυνοι για τις ελληνικές αρχές από το πρόγραμμα είναι μεγάλοι και περιλαμβάνουν:

  • Μια βαθύτερη από την αναμενόμενη εκ των προτέρων οικονομική συρρίκνωση ή και μια πιο αργή οικονομική ανάκαμψη που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να δώσει μια αρνητική ώθηση στο χρέος, υπονομεύοντας την πολιτική συναίνεση για τη μεταρρύθμιση μέσα σε ένα ήδη τεταμένο κοινωνικό περιβάλλον.
  • Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετους δημόσιους πόρους σε σύγκριση με εκείνους που προβλέπει το βασικό σενάριο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα αυξήσει το ήδη βαρύ φορτίο του χρέους.
  • Η Ελλάδα ενδέχεται να δυσκολευθεί να εξασφαλίσει μια περαιτέρω σημαντική βελτίωση στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων μπορεί να είναι δυσκολότερη από ό, τι υποτίθεται στο πρόγραμμα.

Τελικά όλες αυτές οι ανησυχίες που διατυπώνονταν στην έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ στις 5 Μαΐου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας.

Είναι ξεκάθαρο πως η διαρροή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και του ζητούν να κάνει υποχωρήσεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ για να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά προκειμένου να μην πληγεί η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ