ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Χαμηλές οι προσδοκίες για συμφωνία

Eurogroup: Χαμηλές οι προσδοκίες για συμφωνία
EPA/STEPHANIE LECOCQ/φωτογραφία αρχείου

Μία συνάντηση η οποία μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν συνάντηση με σημαντικούς "παίκτες" των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιχειρηθεί ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, οι δύο έλληνες υπουργοί κάθονται στο τραπέζι με τους Τόμας Βίζερ, Γερούν Ντάισελμπλούμ, Ντέκλαν Κοστέλο, Μπενουά Κερέ, Πόουλ Τόμσεν και Νάντια Βελκουλέσκου.

Οι προσδοκίες πάντως παραμένουν περιορισμένες, σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, συνεδριάζει τη Δευτέρα τοEurogroup, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείονα μην υποχωρεί από την απαίτησή του γιαμέτρα και τηνελληνική πλευρά να επιδιώκειτηνεπιστροφή των θεσμώνστην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, μια ξεκάθαρη αναφορά για περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και μια αναφορά για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Ελλάδα θα αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023, καθώς και προληπτικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (σε αφορολόγητο και συντάξεις) συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, αν και λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Γερμανία έριξε κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών, καθώς εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα».

Πάντως, μέχρι και χθες Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει εκ μέρους της ευρωζώνης μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από αυτή που ήδη έχει παρασχεθεί στις 26 Μαΐου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο σημερινό Eurogroup θα ζητηθεί από την Ελλάδα να επιταχύνει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές πως από τα 15 βασικά προαπαιτούμενα τα 9 είναι σε εκκρεμότητα.

Για την κυβέρνηση, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιτευχθεί μία ενδιάμεση λύση που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και την υπόσχεση των δανειστών να προσδιοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Εάν αυτό συμβεί - υπάρξει δηλαδή μία σχετικά ικανοποιητική εξέλιξη - η ελληνική πλευρά θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να σημειωθεί γραπτώς στην ανακοίνωση του Eurogroup η πρόοδος και να αναφέρεται επίσης γραπτώς πως θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εντός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κι αυτό θα ζητηθεί ώστε στις 20 Μαρτίου να είναι όλα έτοιμα για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Αυτό δείχνει βεβαίως πως το Μαξίμου φοβάται ότι μπορεί οι θεσμοί να παροτρύνουν την κυβέρνηση να ψηφίσει μέτρα χωρίς να έχει διασφαλιστεί προηγουμένως η δική τους υποχρέωση για εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

2529927 1


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιωματούχος του Μαξίμου, περιγράφει στο CNN Greece την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, όσο και τη στρατηγική της στο σημερινό Eurogroup.

«Είμαστε σαν τον ΠΑΟΚ με την Σάλκε. Έχουμε φάει τρία, δεν έχουμε ρίξει κανένα. Τώρα κάνουμε μακρινές μπαλιές, «καμινάδες», μήπως βρούμε τον Τσακαλώτο αμαρκάριστο στη μεγάλη περιοχή του Eurogroup και σκοράρουμε στο ’89 για να έχουμε ελπίδες στον επαναληπτικό», λέει χαρακτηριστικά.

Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές να κάνουν ορισμένες διευκολύνσεις στην ελληνική πλευρά καθώς χαίρει εκτίμησης στην Ευρώπη. Όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι στη σημερινή Ευρώπη η προσωπική ακτινοβολία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Παράλληλα, αν και κάποιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup «σκιάζεται» από την επικειμένη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο την Τέταρτη, ωστόσο πηγές από την Ουάσιγκτον αρνούνται πως η συνάντηση αυτή έχει ειδική αξία για την ελληνική υπόθεση, σημειώνοντας πως «οι θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι γνωστές στην Γερμανία, όπως είναι γνωστές σε όλους».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το Ταμείο από τον Ιούλιο του 2015 που έλαβε το αίτημα των ελληνικών Αρχών για ένα νέο πρόγραμμα «είναι δεσμευμένο σε αυτή την προσπάθεια», ωστόσο οι όροι χρηματοδοτικής εμπλοκής του είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι.

2317779


Πηγή:Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

«Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ από όσα έχουν ήδη διαρρεύσει. Ίσως συγκεκριμενοποιηθούν κάπως τα μέτρα του χρέους, π.χ. παράμετροι, χρονοδιάγραμμα για να δώσουν ένα στήριγμα στον Τσίπρα. Αλλά το πιο φυσιολογικό είναι να παραπέμψουν για τις λεπτομέρειες στους θεσμούς και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφερε στο CNN Greece πηγή από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί υποστηρίζουν πως εάν υπάρξει staff level agreement που όμως δεν θα ικανοποιεί τους όρους χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου, τότε οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν με «πολιτική απόφαση» να μεταθέσουν για την τρίτη αξιολόγηση την υποχρέωση της χρηματοδοτικής εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση πολλά από αυτά τα ζητήματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι και την προσεχή Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο: Δεν αναμένουμε συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

Με μετρημένη αισιοδοξία σε...«συννεφιασμένο» Eurogroup

Το «δούναι και λαβείν» του σημερινού Eurogroup

Eurogroup σε Ελλάδα: Πάρτε τα μέτρα, μην επιμένετε στο χρέος

Έγγραφο «φωτιά» του Eurogroup αποδομεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ