ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Αδύναμη και εύθραυστη η ελληνική οικονομία

Goldman Sachs: Αδύναμη και εύθραυστη η ελληνική οικονομία

Μια πολιτική λύση που αν και δεν θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα διατηρεί ωστόσο το σημερινό status quo αναμένει η Goldman Sachs, σύμφωνα με ανάλυση της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η ελληνική οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και εύθραυστη, αναγνωρίζει όμως πως παρά τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Θέλοντας να δείξει την παραδοξότητα του ελληνικού προγράμματος η Goldman Sachs αναφέρει πως η εκταμίευση δόσεων από τους επισήμους δανειστές της Ελλάδος προς τη χώρα γίνεται για να αποπληρώνονται οι ίδιοι οι δανειστές.

«Η εκταμίευση συνεπάγεται ουσιαστικά πως οι επίσημοι πιστωτές αποπληρώνουν τους εαυτούς τους», σημειώνεται στην ανάλυση. Ως εκ τούτου η Goldman Sachs θεωρεί πως n πολιτική θα είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα. «Αυτές οι πολιτικές είναι περίπλοκες: όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αλλά και - - μεταξύ των ίδιων των πιστωτών. Αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα», σημειώνεται στην ανάλυση. «Τούτου λεχθέντος, ενώ κάθε μέρος έχει τα δικά του συμφέροντα να ικανοποιήσει, κανένας δεν επιθυμεί την επιστροφή στην κρίση του 2010-12», σημειώνει η GS.

Κατά τον Χιου Πιλ, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs οι πολιτικές επιπλοκές που απειλούν το status quo είναι περισσότερο μεταξύ των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας παρά ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της.

«Στο τέλος, κάποια συμβιβαστική λύση μπορεί και κατά την άποψή μας θα βρεθεί. Αναμένουμε η Ελλάδα να πορευθεί κουτσά-στραβά. Οι αποφάσεις θα είναι αρκετές για να διατηρήσουν το status quo και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της κρίσης, αλλά δεν θα αρκούν για να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει η ανάλυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ