ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Süddeutsche Zeitung: Μέτρα 1,2 με 2 δισ. μέχρι το 2018 κι άλλα τόσα μετά

Süddeutsche Zeitung: Μέτρα 1,2 με 2 δισ. μέχρι το 2018 κι άλλα τόσα μετά
REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην επιστροφή των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων, και η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ύψους 1,2 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος το 2018, κι άλλα τόσα την επόμενη χρονιά.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο η μείωση του αφορολόγητου, όσο και οι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Το δημοσίευμα με τίτλο «ορατό ένα καλό τέλος», αναφέρεται γενικότερα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως η ελληνική κρίση χρέους «απειλεί» να επισκιάσει τις επερχόμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνοντας πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να γίνει θέμα στον προεκλογικό αγώνα η Ελλάδα.

Ήδη η πρόταση του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, να γίνει στο μέλλον και μια προσπάθεια χωρίς ΔΝΤ, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη Χριστιανική Ένωση. Η ομοσπονδιακή βουλή έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα πιστώσεων για την Ελλάδα με την προϋπόθεση να συμμετάσχει και το ΔΝΤ.

sz

Άγνωστη παραμένει η αντίδραση των ΗΠΑ, που συμμετέχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ταμείο, μετά και την αλλαγή στην αμερικανική κυβέρνηση και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα είχε ανοιχτά ταχθεί υπέρ της Ελλάδας και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως για την ώρα, η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ανοιχτή.

Στο δημοσίευμα γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα συζητήσουν την ελληνική κρίση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από τις 6.000 ευρώ θα υποχωρήσει το αφορολόγητο

Αυτά είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση

Άτακτη υποχώρηση στo Eurogroup χωρίς κανένα αντάλλαγμα

Καχύποπτο το ΔΝΤ παρά την πρόοδο στο Eurogroup

ΔΗΜΟΦΙΛΗ