ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξονυχιστικός περιουσιακός έλεγχος όσων υπαχθούν στον εξωδικαστικό

Εξονυχιστικός περιουσιακός έλεγχος όσων υπαχθούν στον εξωδικαστικό

Ακτινογραφία της περιουσιακής κατάστασης όσων θελήσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Ο έλεγχος θα γίνεται σε βάθος πενταετίας ακόμα και για συναλλαγές που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει με πρόσωπα της οικογένειάς του.

Συγκεκριμένα, ο οφειλέτης στην αίτηση που θα καταθέσει θα πρέπει να αποτυπώσει με σαφήνεια εκτός των προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων τη δεδομένη στιγμή και μια σειρά άλλων στοιχείων, που να δείχνουν κάθε αλλαγή ή οικονομική σχέση του σε βάθος πενταετίας.

Αναλυτικά θα πρέπει να αναφέρει:

  • Κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης.
  • Κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους του ή οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, η οποία έγινε εντός των τελευταίων 24 μηνών πριν από την κατάθεση της αίτησης.
  • Κατάλογο των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία ενδέχεται να είναι συνδεδεμένα με αυτόν, αλλά και ανάλυση των αμοιβών τους τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την κατάθεση της αίτησης.
  • Πλήρη στοιχεία ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011.
  • Στοιχεία για νομικά πρόσωπα συνδεδεμένα με τον οφειλέτη που έχουν ως ημερομηνία σύστασης μεταγενέστερη της 1η Ιανουαρίου 2011.

Επιπλέον, με την αίτηση για υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οφειλέτης θα παρέχει την άδεια και για άρση του απορρήτου των τραπεζικών του καταθέσεων και του φορολογικού του απορρήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ