ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από Fitch και Moody's

Αμετάβλητη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από Fitch και Moody's
REUTERS/Amir Cohen

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσουν σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας οι οίκοι Fitch και Moody's.

Οι οργανισμοί πιστοληπτικής ικανότητας θα εκδώσουν σήμερα τις επικαιροποιημένες αναλύσεις τους για την Ελλάδα και σύμφωνα με ελληνικές πηγές δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο rating της ελληνικής οικονομίας.

Οι Fitch και Moody's αναμένεται να τονίσουν στις αναλύσεις τους τη σημασία άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και να υπογραμμίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από πιθανές καθυστερήσεις, κυρίως για το τραπεζικό σύστημα.

Και οι δύο οίκοι θα τονίσουν πως το αδιέξοδο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα που μένουν ακόμα να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προ ημερών ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης -που είναι οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας- είναι credit negative για την Ελλάδα, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με «CCC», η Moody's δίνει αξιολογεί τη χώρα μια βαθμίδα χαμηλότερα σε «Caa3», ενώ ο S&P αξιολογεί τη χώρα δύο βαθμίδες υψηλότερα από την Fitch, στο «B-».

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΚΤ για τα σφάλματα των οίκων αξιολόγησης στην Ελλάδα

Εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ