ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση αναδρομικών στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση αναδρομικών στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ

Οδηγίες για το πώς θα γίνεται η παρακράτηση των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ οι οποίες με βάση τον νόμο Κατρουγκαλου έχουν τεθεί σε ισχύ από 1/6/2016, αλλά δεν έχουν έως τώρα εφαρμοστεί, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (περίπου 1.767 καθαρά) θα υποστεί κούρεμα κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, από 1/6/2016 τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα παρακρατούνται από τις συντάξεις των δικαιούχων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο. Κούρεμα υφίστανται και όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).

Όπως προβλέπεται, οι αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις μέχρι ποσού 15.000 ευρώ παρακρατούνται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τα ποσά των συντάξεων που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.

Κάθε μία από τις ανωτέρω μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δέκατο του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το ένα έκτο του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί υπολείπεται του ποσού των 50 ευρώ. Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης για οποιονδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, το τυχόν υπόλοιπο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Με βάση τα ανωτέρω, τα ποσά που έπρεπε να μην καταβάλλονται από 1/6/2016 κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και μέχρι την εξόφληση ως εξής:

α) Για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ, παρακρατείται το ένα δέκατο αυτής.

β) Για το υπερβάλλον των 1.000 ευρώ ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης, παρακρατείται το ένα έκτο αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 50 ευρώ. Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ επισημαίνεται ότι η παρακράτηση θα ισχύει μέχρι τις 31/12/2018, δηλαδή εφαρμόζεται μέχρι και τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

Διαβάστε επίσης

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η παρακράτηση συντάξεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ