ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο «αγκάθια» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Δύο «αγκάθια» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Τα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα εξεταστεί σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) στις 2.30 το μεσημέρι.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε χθες πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το σχέδιο νομού δεν θα έχει τη μορφή με την οποία κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά σε ατομικές, μικρές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και σε χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2016, ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, παρουσιάζουν τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση και το 85% από αυτά οφείλονται σε περισσότερους από έναν πιστωτές. Σήμερα από τα χρέη που μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του μηχανισμού εξαιρούνται ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ.

Προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στον μηχανισμό, θα πρέπει σε τουλάχιστον μια από τις τελευταίες τρεις χρήσεις της να έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων ή να έχει παρουσιάσει θετική καθαρή θέση (equity). Επιπρόσθετα τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης και επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι έχουν καταδικαστεί για μια σειρά από αδικήματα (φοροδιαφυγή, απάτη κατά του δημοσίου, κλπ.) εξαιρούνται από τον μηχανισμό.

Οι διαφωνίες μεταξύ του κουαρτέτου και της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εδράζονται αφενός στην εξαίρεση των χρεών από ΦΠΑ και ΦΜΥ κα αφετέρου στο ύψος των συνολικών οφειλών που πρέπει να έχει μία επιχείρηση για να ενταχθεί στη ρύθμιση. Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στις 20.000 ευρώ και άνω, ενώ οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν το κατώφλι να τοποθετηθεί στις 50.000 ευρώ και άνω.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστηρίζει πως οι διαφορές αυτές μπορούν να γεφυρωθούν, κάτι που εν πολλοίς θα καταδειχτεί στη σημερινή συνάντηση.

Διαβάστε επίσης

Προς μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019

Μεγαλύτερη «σαφήνεια» για τα αντίμετρα ζητούν οι θεσμοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ