ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκλίσεις στους αριθμούς μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών

Συγκλίσεις στους αριθμούς μεταξύ  κυβέρνησης - θεσμών
Reuters

Πρόοδος κατεγράφη στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, όπου εξετάσθηκαν το ασφαλιστικό, το αφορολόγητο, τα αντισταθμιστικά μέτρα και ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) εξετάσθηκαν τα δημοσιονομικά μέτρα και η προνομοθετησή τους.

«Υπήρξε μια πρόοδος σήμερα θα συνεχίσουμε και αύριο. Με τα τεχνικά κλιμάκια το πρωί και στις 3 το μεσημέρι ξανά οι επικεφαλής», ανέφερε σχετικά. Η ίδια πηγή σημείωσε πως στο επίκεντρο βρέθηκαν ασφαλιστικό και φορολογικό.

Σε ερώτηση για το εάν έχει συμφωνηθεί ποσοστό μείωσης συντάξεων το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε αρνητικά. «Δεν έχουμε συμφωνήσει στο ποσοστό», είπε. Αναφορικά με το εάν τίθεται ζήτημα περικοπής συντάξεων από το 2018 ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε από την πλευρά του πως στη συνάντηση διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στους αριθμούς. «Είχαμε μια συζήτηση για τους αριθμούς. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό», ανέφερε.

Ενδεικτικά είπε πως υπάρχει σύγκληση και στα αντισταθμιστικά μέτρα και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που το ζήτημα έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. «Στον εξωδικαστικό υπάρχουν ελάχιστες διαφορές», τόνισε.

Για τα αντισταθμιστικά ανέφερε πως οι θεσμοί ζητούν μέτρα με αναπτυξιακή χροιά και η κυβέρνηση θέλει μέτρα με κοινωνική χροιά, όπως μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Σε ερώτηση για το εάν θα φύγουν αύριο οι θεσμοί ή θα μείνουν, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ απάντησε ως εξής: «Αύριο, Τρίτη, εμείς ξέρουμε ότι έχουμε τεχνικά κλιμάκια όλο το πρωί και 3 η ώρα έχουμε συνάντηση». Ερωτηθείς για το εάν μετά το EuroWorking Group της προσεχής Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κλιμακίων θα έλθουν στην Αθήνα, αρκέστηκε να πει «Θα το δούμε».

Αύριο το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών περιλαμβάνει στις 11 το πρωί συνεργασία για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και στις 3 το απόγευμα ξανά συνάντηση για τα δημοσιονομικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ