ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ρυθμίζονται εξωδικαστικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων

Πώς θα ρυθμίζονται εξωδικαστικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις κυβέρνησης - θεσμών έκλεισε τελικά ένα από τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων.

Δανειστές και κυβέρνηση συμφώνησαν να τα βρουν στη μέση, με την ελληνική πλευρά να δίνει τον ΦΠΑ, ο οποίος και θα μπορεί να κουρευτεί όπως και οι άλλες οφειλές μιας επιχείρησης, και τους θεσμούς να παραχωρούν την εξαίρεση από το κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα προβλέπεται η δυνατότητα ρυθμίσεων έως και για το 85% όλων των φόρων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αν και το ύψος του κουρέματος δεν θα είναι συγκεκριμένο, αλλά θα καθορίζεται κάθε φορά από την ίδια τη διαδικασία, ανάλογα με την περίπτωση.

Οσον αφορά το φόρο μισθωτών υπηρεσιών αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα υπάρχει καμία ελάφρυνση στον οφειλέτη.

Επιπλέον, έχει κλειδώσει και το ποσό των χρεών πάνω από το οποίο μια επιχείρηση θα μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού. Ετσι στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή δεν θα προβλέπεται διαφορετικό κατώφλι εισόδου στον μηχανισμό από αυτό που επεδίωκε αρχικά η κυβέρνηση, δηλαδή τα 20.000 ευρώ.

Για το θέμα του εξωδικαστικού, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με δήλωσή του τόνισε ότι «εάν μια επιχείρηση χρωστά σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, στο Δημόσιο και στις τράπεζες, θα μπορεί στα δύο τελευταία να προχωρά σε ρύθμιση».

Επιχειρήσεις και τράπεζες περιμένουν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή το αργότερο εώς το τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ