ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To «αφεντικό» του SSM στην Αθήνα

To «αφεντικό» του SSM στην Αθήνα

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαρτίου, προκειμένου να έχει σειρά επαφών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

ΟΙ θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των τραπεζιτών σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πλέον δυσφορούν με τα διαρκή αιτήματα τους, είτε για τη χορήγηση ειδικών ασυλιών, είτε για λογιστικούς χειρισμούς που ωραιοποιούν τις λογιστικές τους καταστάσεις, είτε για την απαλλαγή από τη φορολογία των εταιρειών στις οποίες θα μεταβιβάζονται τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Οι τράπεζες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον επόπτη τους για τις αποκλίσεις έναντι των στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ. Οι διοικήσεις τους θα παρουσιάσουν τις προσπάθειες που γίνονται για ρυθμίσεις και θα επισημάνουν τις δυσχέρειες που δημιουργεί η αβεβαιότητα, αλλά και τα κενά στη νομοθεσία (εξωδικαστικός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών).

Θα υπογραμμίσουν επίσης πως τα σχετικά μεγέθη επηρεάζει αρνητικά η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, όπως έδειξαν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και άλλοι πρόδρομοι δείκτες που αφορούν το 2017.

Η παράμετρος αυτή είναι πολύ κρίσιμη για τις τράπεζες, οι οποίες από εδώ και στο εξής θα πρέπει να εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη φορολογική διευκόλυνση που τους έχει παρασχεθεί μέσω του αναβαλλόμενου φόρου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή εμφανίσουν ζημιές, είναι υποχρεωμένες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, σε βάρος των ιδιωτών μετόχων.

Κατά πληροφορίες οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την εφετινή χρονιά και αναμένεται να διενεργήσουν αυξημένες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της περυσινής χρήσης, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ