ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισπράξεις 14 δισ. ευρώ από τον τουρισμό αναμένει ο ΣΕΤΕ

Εισπράξεις 14 δισ. ευρώ από τον τουρισμό αναμένει ο ΣΕΤΕ

Ρεκόρ αφίξεων αναμένουν εφέτος στην Ελλάδα οι παράγοντες του τουρισμού, ενώ εκτιμούν πως και οι τουριστικές εισπράξεις θα υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναμένει ότι τα φετινά έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας θα κυμανθούν μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ, έναντι 13,2 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι συνολικές αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κρουαζιέρας, θα ξεπεράσουν τα 28 εκατομμύρια τουρίστες.

Ο ΣΕΤΕ αναμένει συνολική αύξηση των εφετινών αφίξεων κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια, καθώς η εικόνα της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχει βελτιωθεί και η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, ενώ η Ισπανία αυξάνει τις τιμές της. Ειδικότερα, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση της ζήτησης από τη Ρωσία, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προκρατήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία – οι κύριες τουριστικές αγορές της Ελλάδας – παρά την απόφαση της τελευταίας να φύγει από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στη γερμανική αγορά η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πιο κερδισμένους της φετινής τουριστικής σεζόν, με θεαματική αύξηση των κρατήσεων από τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων (DRV), έως τα τέλη Ιανουαρίου σχεδόν 50% περισσότεροι Γερμανοί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν επιλέξει ελληνικούς προορισμούς.

Σε αντίθεση με την πορεία των κρατήσεων στη στεριά, στο μέτωπο της κρουαζιέρας αναμένονται μειώσεις αφίξεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 20%. Σύμφωνα με την Ενωση Λιμένων Ελλάδος, το γεγονός αυτό αποδίδεται αφενός στην αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (και ιδιαίτερα της Τουρκίας) και αφετέρου στην ανάδειξη νέων αγορών (Ανατολική Ασία, Αυστραλία κ.λπ.), που επηρεάζουν αρνητικά και τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ