ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων ζητά η κυβέρνηση

Μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων ζητά η κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τους κυβερνητικούς βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ η κυβέρνηση δημιούργησε το αφήγημα των ισόποσων αντισταθμιστικών μέτρων. Αφού ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ξεκαθάρισε στο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το CNN Greece ότι τα «αντισταθμιστικά μέτρα» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση θα ισχύσουν μόνο για την υπεραπόδοση που ενδεχομένως επιτευχθεί πέρα από τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, πλέον η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2019 και όχι αργότερα μέσα στο 2019 στη βάση ενός μηχανισμού «έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων».

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM απαιτούν η ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων να γίνει αφότου επιβεβαιωθούν από τη Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018, ήτοι τον Απρίλιο του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο διεκδικεί έναν μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων που θα ισχύσει από το τέλος του 2018, ώστε τα «θετικά» μετρά να εφαρμοστούν μαζί με τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου από τις αρχές του 2019.

Αν και οι θεσμοί επιμένουν τόσο στην προνομοθέτηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, όσο και την ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων υπό την αίρεση της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως πριν από τα τέλη του 2018 θα υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος των αντιμέτρων που θα ενεργοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2019, στη βάση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2018.

Πάντως, ούτε για το μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων υπάρχει συμφωνία, ούτε για το περιεχόμενο των «θετικών» μέτρων με τους δανειστές να επιμένουν σε μείωση του εταιρικού φόρου και την κυβέρνηση σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και διαφοροποιήσεις στην ετήσια φορολόγηση φυσικών προσώπων.

Τα συγκριμένα θέματα άλλωστε βρίσκονται στο επίκεντρο των τηλεδιασκέψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα

Συναντήσεις Τσακαλώτου με τους πρέσβεις Ολλανδίας και Βρετανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ