ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι για την ανάπτυξη στην Ισπανία χτυπά ο ΟΟΣΑ

Καμπανάκι για την ανάπτυξη στην Ισπανία χτυπά ο ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ισπανική οικονομία είναι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και η χαμηλή παραγωγικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 26% στο 19%, το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί αφορά θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης.

Αυτού του είδους η απασχόληση προκαλεί στους εργαζομένους προβλήματα και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί της οικονομίας βελτιώνονται λόγω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης ο Οργανισμός ανησυχεί πολύ για την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία των νέων, που εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα καθώς αγγίζει σχεδόν το 40%.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν περιορισμένες δεξιότητες για να βρουν δουλειά. Επίσης σχεδόν οι μισοί από όλους τους ανέργους είναι εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον έναν χρόνο, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες επανένταξής τους στην αγορά. Ο ΟΟΣΑ χτυπά επίσης το καμπανάκι στην Ισπανία κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και κακή διαχείριση των καταβολών επιδομάτων.

Η αγορά εργασίας στη χώρα της Ιβηρικής έχει δύο πρόσωπα. Από τη μια, υπάρχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται αρκετά χρόνια σε μια επιχείρηση και επωφελούνται από τη σταθερή δουλειά που έχουν. Από την άλλη, υπάρχουν οι νεότεροι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης. Αυτοί εξακολουθούν να νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και δυσαρέσκεια, που δεν αποκλείεται να λάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις προκαλώντας κοινωνικό πρόβλημα, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός ζήτησε επίσης αύξηση της φορολογίας για περιβαλλοντικούς λόγους και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα χωρίς να πλήξουν σημαντικά τους εργαζομένους. Καμπανάκι χτυπά και για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ισπανίας. Μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι η Μαδρίτη λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του Οργανισμού. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ