ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Καταρρέουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Δεκαήμερη παράταση για την αποπληρωμή των οφειλών του Ιανουαρίου προσανατολίζεται να δώσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, μετά το φιάσκο των 60.000 χαμένων ασφαλισμένων με μπλοκάκι και τη χαμηλή εισπραξιμότητα του νέου ενιαίου Ταμείου που δεν υπερβαίνει το 50% του στόχου.

Εκτός από τις καθημερινές ουρές αναμονής και το αλαλούμ με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, οι χαμένοι 60.000 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ δημιουργούν πρόσθετο πρόβλημα στον οργανισμό, αφού δεν μπορεί να τους αποστείλει ειδοποιητήρια για την πληρωμή των εισφορών τους.

Πρόκειται για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους υπάρχει δυσκολία να εξακριβωθεί η μορφή της απασχόλησης που είχαν το 2015 και το αν συνεχίζουν να διατηρούν μπλοκάκι. Ετσι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσανατολίζεται σε νέα δεκαήμερη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών που λήγει αύριο.

Στα ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί εντοπίζονται επίσης πολλά λάθη, τα οποία θα αντιμετωπιστούν μέσω συμψηφισμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 ή και την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι εργοδότες δηλώνοντας τους απασχολουμένους - αμειβομένους με ΔΠΥ ως οιονεί μισθωτούς.

Σημειώνεται ότι εντοπίζεται τρύπα 50% στον στόχο για το ασφαλιστικό χαράτσι από τον ΕΦΚΑ. Μέχρι τώρα είχαν εισπραχθεί μόλις 130 εκατ. ευρώ. Ο εισπρακτικός στόχος από την πρώτη δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού έως 26,9% για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 250 - 260 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ