ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα διατηρήσει σε ισχύ έως τα τέλη του 2017 όλα τα επιδόματα και τις άδειες των προηγούμενων ΕΓΣΣΕ για τους χαμηλόμισθους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, συμφώνησαν να υπογράψουν, πριν από τις 31 Μαρτίου (οπότε λήγει η ισχύουσα Σύμβαση), η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΕΤΕ.

Οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, με εξαίρεση τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, δήλωσαν, παράλληλα, την πρόθεσή τους, να αναλάβουν και άλλες πρωτοβουλίες «θεσμικού χαρακτήρα» (ελλείψει δυνατότητας διαπραγμάτευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού) όπως τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους, τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας κ.α. Για τα συμπληρωματικά αυτά θέματα, ωστόσο, σύμφωνα με την «Ημερησία», θα υπάρξουν περαιτέρω συνεννοήσεις καθώς δεν έχουν όλοι οι φορείς τις ίδιες προτεραιότητες.

«Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι έχει μειωθεί από 42,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 33,6 δισεκατομμύρια το 2016, με απώλειες 20,2%, η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε όσο είχε εκτιμηθεί με μεγάλο χαμένο τον ιδιωτικό τομέα. Προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ δεν θα έπρεπε να είναι το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, ούτε οι τεχνικές ομάδες «επανεκκίνησης επιχειρήσεων»», δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζοντας ότι η ΕΣΕΕ είναι απόλυτα θετική στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2017 με ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης ετήσιας τακτικής.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνοντας τις ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης «αφού η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, εξακολουθεί να παραμένει μία ακόμα προεκλογική εξαγγελία μετά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», δήλωσε απαισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα εργασιακά.

«Αν αλλάξει το νομοθετικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων που απαγορεύουν να συνομολογείται το ύψος των κατώτατων ορίων από τις ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ