ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσκολεύονται να προμηθευτούν ψωμί και γάλα τα νοικοκυριά

Δυσκολεύονται να προμηθευτούν ψωμί και γάλα τα νοικοκυριά

Μπορεί η τιμή του ψωμιού και των δημητριακών να σημείωσε πτώση 1,2% το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και η τιμή των γαλακτοκομικών και των αυγών να μειώθηκε κατά 2,2% σε επίπεδο δωδεκαμήνου, ωστόσο τα φθηνότερα αυτά βασικά αγαθά έλειψαν από το τραπέζι πολλών Ελλήνων στο πρώτο δίμηνο του 2017.

Μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης, απεκάλυψε πως το πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων 5-7% στις κατηγορίες του γάλακτος και του ψωμιού.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒΤ χαρακτήρισε την πτώση στην κατανάλωση βασικών αγαθών πρωτοφανή και την απέδωσε στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης και στην ανάγκη των καταναλωτών να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, τον Ιανουάριο ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ υποχώρησε κατά 10%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η πτώση ανήλθε στο 15%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές περιόδους.

Μόνο τον Φεβρουάριο καταγράφηκε μικρή αύξηση στις πωλήσεις, της τάξης του 2,9%, γεγονός που αποδίδεται ωστόσο στην κατανάλωση της Καθαράς Δευτέρας.

Να σημειωθεί πως έρευνα τιμών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού, είχε δείξει πως ως προς τα φρέσκα προϊόντα το κόστος ήταν μειωμένο κατά 3,9% εφέτος σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο κατά τους εμπόρους τα νοικοκυριά δεν προμηθευτικών όσα επιτάσσει το έθιμο, μιας και το διαθέσιμο εισόδημα είναι αρκετά πιο συρρικνωμένο από πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ