ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας για το 2017

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας για το 2017

Την είσπραξη φόρων συνολικού ύψους 49 δισ. ευρώ και τη διενέργεια 150.000 ελέγχων προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2017, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Αρχής Γιώργο Πιτσιλή.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ δίνει βάρος στην ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης, στη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στον εντοπισμό και έλεγχο φαινομένων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και σε δράσεις διασφάλισης της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Σε σχέση με την είσπραξη φόρων προβλέπει πως εφέτος οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από τις εφορίες θα ανέλθουν σε 32,783 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από τα τελωνεία σε 12,7895 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης θα διαμορφωθούν σε 2,7 δισ. ευρώ, 690 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις, ενώ προβλέπεται πως θα επιστραφούν φόροι 3,289 δισ. ευρώ μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, για εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 30/04/2016.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια 23.300 ελέγχων από τις εφορίες και τη βεβαίωση τουλάχιστον 3,96 δισ. ευρώ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ακόμη προβλέπει, τη διενέργεια τουλάχιστον 39.000 μερικών επιτόπιων (προληπτικών) και στοχευμένων ελέγχων με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων παραβατικότητας, 110 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών και τουλάχιστον 80 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, τη διενέργεια 50.000 τελωνειακών ελέγχων δίωξης για τον περιορισμό φαινομένων λαθρεμπορίου, τη διενέργεια 15.400 ελέγχων δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 10% αυτών, τη διενέργεια 20.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση του αυτοκινούμενου συστήματος X- RAY, την κατάσχεση 485.000.000 τεμαχίων τσιγάρων και την κατάσχεση 10.000 λίτρων υγρών καυσίμων.

Το σχέδιο προβλέπει τη συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 35% των εν λόγω οφειλών, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των ενεργών υπόχρεων σε ποσοστό τουλάχιστον 97%, τη διενέργεια τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, την αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, πριν να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες, την αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων και υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλιότερων ετών και την υλοποίηση μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσής τους.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση του κοινωνικού συνόλου προβλέπεται μεταξύ άλλων η διενέργεια 650 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, εκ των οποίων 40% σε επιχειρήσεις παραγωγής, μεταγενέστερους χρήστες και εισαγωγείς, η διεξαγωγή τουλάχιστον 22.000 εργασιών σχετικών με τη διασφάλιση της είσπραξης Ε.Φ.Κ. στον τομέα αλκοόλης και ποτών αλκοόλης, η διεξαγωγή τουλάχιστον 31.000 εργασιών σχετικών με τη διασφάλιση της είσπραξης Ε.Φ.Κ. στον τομέα καυσίμων και πρόγραμμα 250 επιθεωρήσεων καυσίμων πλοίων συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων δειγματοληψιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ